Банкеръ Weekly

Общество и политика

Продължаваме да гоним ебола със свещи

Така се транспортира заразен с ебола.

Стрес-тестът за мнимия случай на ебола в България премина успешно. Поне такова е мнението на здравния министър д-р Петър Москов. Масовата аудитория с напрегнат интерес изгледа 16-часовия здравен екшън с драматични елементи, който за всеобщо облекчение завърши с хепиенд. 

Както обаче писа в."БАНКЕРЪ" преди повече от месец, трябва да продължаваме да палим дебели свещи и да се молим заплахата да ни подмине. Прясно разигралата се история доказа, че съвсем не сме готови да се справим с "масовия убиец". Първо, спешните отделения на болниците не разполагат с костюми за медицинския персонал, които се използват при работа с вируси като ебола от най-високото 4-о ниво на опасност. А единствената транспортна барокамера за болни пристигна във Военномедицинска академия едва преди няколко дни. Така че, ако болният "сиералеонец", приет в спешното на "Токуда", наистина беше заразен, лекарите, които са го преглеждали, вероятно до един щяха да са пипнали смъртоносния вирус. Вярно, медиците своевременно бяха изолирани във ВМА. Но по принцип вирусът на ебола може да оцелее с часове върху външни повърхности и не се знае още колко лекари и санитари можеха да го забършат с ръцете си и, не дай Боже, да го поставят с някое хапче в устата на пациент.

Изолаторът към Клиниката по инфекциозни, паразитни и тропически болести във Военномедицинска академия, която приема болните със съмнение за ебола, е сигурен, тъй като поддържа второ ниво на биобезопасност и не позволява на инфекцията да излезе извън болничните стаи. Защитните костюми там обаче до неотдавна бяха от второ ниво на безопасност, а не се е чуло да са закупувани нови. Испанската медицинска сестра Тереса Ромеро се зарази от починалия свещеник Гарсия Виехо точно защото е влизала в стаята му, облечена със защитен костюм от второ ниво. Така че здравното ведомство бързо да вади парите и да купува сигурни костюми, че следващият стрес-тест може да се окаже фатален. Същото се отнася и до едничката транспортна барокамера. Ами ако тя се окаже повредена или изпратена за пациент в Бургас?

Общата инвестиция за необходимите костюми и носилки едва ли ще надхвърли един-два милиона лева. А ако се появят заболели - с какво ще ги лекуваме? Ромеро се оправи благодарение на комбинация от японски антивирусен препарат и кръвна плазма на друг излекуван. Има и канадски, американски и руски експериментални лекарства. От здравното министерство водили ли са предварителни разговори с някой от производителите им и имат ли готовност светкавично да доставят необходимите дози при случай на нужда? Едва ли.

И още нещо. Най-голямото ни летище в София е оборудвано с работеща термокамера, която се следи 24 часа в денонощието. Но ако оттам премине болен, специалистите, които ще му направят първичен преглед, също няма да са защитени.  В системата на външното министерство пък липсват официални данни колко българи живеят, работят, търгуват или са на екскурзия в Гвинея, Сиера Леоне, Либерия и Нигерия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във