Банкеръ Daily

Корнелия Нинова пред протестиращи пенсионери:

Продължаваме битката за преизчисляване на пенсиите

„Днешната ни битка е дълга и последователна, и е за всички възрастни хора. Отново настояваме да се продължи с второ четене на закона за преизчисляване на пенсиите. Това е абсолютно възможно. Ако днес то се гласува, то влиза в сила и става факт. Уви, има тежка съпротива в парламента от „Има такъв народ“, ГЕРБ и ДПС.”

Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова пред протестиращите пенсионери пред Народното събрание, които настояват предложението на левицата за преизчисляване на пенсиите да мине и на второ четене в парламента. С пенсионерите разговаряха още депутатите от „БСП за България“ Велизар Енчев и Иван Ченчев.

Събралите се възрастни хора бяха категорични пред лидера на БСП, че не могат да продължат да живеят със сегашните пенсии. Те благодариха на Нинова, че се бори за тях и признаха, че БСП е единствената партия, която последователно работи за увеличаване на доходите на пенсионерите.

Корнелия Нинова  увери протестиращите, че ще продължи да търси начини преизчисляването да стане факт и обясни, че това е абсолютно реализируемо, стига да има воля за това.

 „Не е вярно това, което ви внушават, че няма пари. Пари има, зависи кой за какво иска да ги изразходи. Ние искаме пари за доходи на хората. В „Сребърния фонд“ има 3 млрд. и 300 млн. лв. Този „Сребърен фонд“ го създадохме ние, за да бъде само за пенсии – за нищо друго. Законът за възрастните хора също сме го внесли за 5-и пъти. Продължаваме битката“, заяви още тя.

Днес в началото на пленарното заседание парламентарната група на БСП настоя предложението за преизчисляване на пенсиите да мине и на второ четене, след като в сряда единодушно беше прието на първо четене. Председателят на праламента Ива Митева не допусна да се вкарват допълнителни точки в предварително гласуваната седмична програма на Народното събрание. Отново избухна скандал и по искане на "Демократична България" беше дадена почивка, за да се събере Председателският съвет и да обсъди въпроса.

"На Председателския съвет не беше постигнато съгласие за нашите предложения в Кодекса за социално осигуряване." Това каза заместник-председателят на Народното събрание и депутат от "БСП за България" Кристиан Вигенин от парламентарната трибуна, след възобновяването на заседанието.

По думите му в момента тече 7-дневният срок за предложения между първо и второ четене на Кодекса за социално осигуряване, което прави невъзможно приемането на предложението за преизчисляване на пенсиите на второ четене.

"Да се надяваме, че ангажиментите, поети с гласуването на първо четене от всички политически групи, ще намерят израз при прилагане на тези промени веднага в началото на следващия парламент. Тъй като има опасност днешното заседание да бъде прекъснато, ако продължат споровете и обструкциите от наша страна, за които имаме основание, но също е важно да минат и предстоящите точки в дневния ред, ние приемаме парламентът да продължи работа по начина, по който беше гласувано в сряда в началото на пленарното заседание", каза Вигенин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във