Банкеръ Daily

Общество и политика

Продължава източването на гориво от Vera Su

Продължава източването на гориво от заседналия край местността Яйлата кораб Vera Su и ако времето позволява, ще бъде извършен подводен оглед за установяване на състоянието му; при възможност ще се направи опит да се запуши пробойна, ако има, казаха пред журналисти служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев и Румен Николов, главен директор на дирекцията "Аварийно-спасителна дейност" към ИА "Морска администрация".

Вероятно по-късно днес ще бъде изпратен граничен катер, който ще свали част от екипажа на брега, за да се извърши разпит, каза министър Алексиев. По думите му, няма проблеми с храната на екипажа. Няма и болни негови членове, допълни той.

Основната ни задача е спасяването на екипажа и недопускане на екологични проблеми в крайбрежието, допълни Румен Николов. Той обясни, че сухата част от товара ще бъде изгребана с кран, а втечнената ще бъде изсмукана с пневматични помпи. Течността ще се прехвърли в баржи, които се очаква до два-три дни да бъдат осигурени със съдействието на Европейската агенция по морска безопасност.

Няма нареждания горивото на кораба да се източи напълно, каза още Николов и поясни, че трябва да остане гориво в кораба, за да се поддържат агрегатите. По думите му, няма сериозно нахлуване на вода в трюма на кораба, но не е изключено дънната част на кораба да е овлажнена. Корабът ще се разтоварва поетапно, добави Николов.

Министър Алексиев посочи, че държавата ще води дела. Всяко действие сега ще бъде ясно документирано, за да може държавата след това да си защити интереса, подчерта министър Алексиев.

Корабът Vera Su, плаващ под панамски флаг, заседна край бреговете на местността Яйлата до каварненското село Камен бряг на 20 септември. На борда му има деветчленен екипаж - шестима души от Турция, включително капитанът, и трима от Азербайджан. Корабът превозва торове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във