Банкеръ Daily

Общество и политика

Продължава акцията по разтоварването на "Вера Су"

Сн. БНР

Акцията по разтоварването на заседналия край местността Яйлата кораб "Вера Су" продължава днес. Целта е корабът да бъде максимално олекотен, след което да се направи пореден опит за неговото изтегляне от скалите.

Все още няма яснота по отношение на решението на турския собственик какви са намеренията му за кораба, след като преди няколко дни той заяви, че не може да изпрати екип за спасяването му, но и не го обяви за потънало имущество, предаде БНР.

По време на акцията, започнала в петък и продължила повече от 35 часа, с непрестанна работа от кораба беше претоварена по-голямата част от азотния тор.

Заради втечненото му състояние товарът беше изпомпван на баржи и след това разтоварван на ферибота "Варна". През нощта на събота срещу неделя беше направен опит за освобождаването от скалите на плавателния съд, но отново неуспешен.

По думите на изпълнителния директор на Морската администрация капитан Венцислав Иванов работата отново няма да прекъсва, докато времето позволява. Една от основните задачи е опазването на живота на всички, участващи в акцията по спасяването на кораба, тъй като подобни действия в морето са опасни, заяви още капитан Иванов.

Водолазен екип отново ще направи обследване на състоянието на плавателния съд.

От "Морската администрация" в момента подготвят нов прецизен план за изтеглянето на кораба "Вера Су". 

"Най-вероятно това ще се случи във вторник. Преходът ще е 18 часа и правим всички разчети, защото най-малко трима души трябва да се качат на борда и те трябва да бъдат в пълна безопасност", заяви капитан Венцислав Иванов - директор на "Морската администрация".

Facebook logo
Бъдете с нас и във