Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРОДАВАТ ОББ ДО КРАЯ НА АПРИЛ

Кандидат-купувачите на Обединена българска банка подадоха офертите си до крайния срок - 7 април. Още две седмици обаче ще са нужни на сегашните й акционери, за да оценят предложенията и да изберат най-изгодното за тях. Така че до края на април третата по големина - след БУЛБАНК и Банка ДСК - ОББ, ще смени тотално собствениците си.


В момента по 35% от капитала й държат държавната БУЛБАНК и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Ей Ай Джи Ню Юръпиън Фънд пък държи 17.2% от капитала на ОББ, а Сий Ай Би Си Опенхаймер Корп. - 12.7 процента. Очакванията във финансовите среди са, че и четиримата сегашни акционери, които контролират над 99% от капитала на ОББ, ще продадат акциите си в нея. Но не се изключва възможността ЕБВР все пак да запази някакъв миноритарен дял в съответствие с политиката, която води в Източна Европа.


Защо акционерите на първата консолидирана у нас банка се оттеглят трескаво може само да се гадае. Публично обяснима причина за това има единствено БУЛБАНК, която е принудена да продаде всичките си дялови участия във финансови институции, преди да бъде приватизирана. Останалите акционери са или твърде дезинтересирани от българския банков сектор, или са се намесили в него под нечие давление. Другото възможно обяснение е, че са направили добри пари от участието си в нашата банка и сега се оттеглят с максималната печалба от това начинание.


От новите кандидат-купувачи на ОББ се очаква да дадат минимум 100 млн. щ. долара, ако искат да имат шанс в надпреварата. Тази сума няма да затрудни нито Националната банка на Гърция, нито УноКредито Италиано, нито Банката на Пирея. Двете гръцки групировки са между най-големите в южната ни съседка, а капиталите им се изчисляват на стотици милиони долари. Пиренейският кандидат за ОББ пък е втората по големина банка в Италия, но и като капитал, и като активи тя е много по-голяма от своите гръцки конкуренти. Освен това УноКредито Италиано кандидатства и за покупката на БУЛБАНК.


Целта на италианците е да спечелят ОББ, след което спокойно могат да натиснат педала на газта в посока БУЛБАНК. Ако сложат ръка върху тези две кредитни институции, те най-вероятно ще ги консолидират и ще създадат първата банка мастодонт у нас, която ще контролира над 38.9% от всички активи във финансовокредитния сектор и 38.8% от всички привлечени средства от граждани и фирми. Казано с други думи, останалите двайсет и кусур банкови отрочета у нас ще се чувстват като трабанти в състезание с Ферари по пътя към спестяванията на българските граждани и парите на фирмите, базирани у нас.


Битката за ОББ обаче ще спечели онзи кандидат, който плати най-много пари на сегашните й акционери. Нищо чудно те да надхвърлят общия размер на парите, които изпълнителният директор на БКК и настоящ вицепремиер Петър Жотев успя да вземе общо от продажбата на Българска пощенска банка, ЕКСПРЕСБАНК и ХЕБРОСБАНК - 99.5 млн. щ. долара. Докато купувачите на ОББ през 1997 г. платиха за нея едва 3 млн. щ. долара.


Ако сега сделката за българската банка бъде осъществена при исканата цена, тя ще се превърне в емблема за възможностите на икономиката ни да генерира печалби, когато е добре управлявана. Обратният развой на събитията ще бъде сигнал за погрешния път, по който от десетина години вървят пазарните реформи у нас.


Освен парите от продажбата на акциите си в ОББ сегашните й собственици ще приберат и доста солидна сума от дивидента, който банката ще раздаде за 1999 година. Общото събрание на акционерите ще се проведе на 5 май и на него съветът на директорите ще предложи притежателите на акции да получат по 34% дивидент. Без съмнение подобна възвръщаемост на капитала ще привлече всеки инвеститор. Това означава, че БУЛБАНК, ЕБВР, Ей Ай Джи Ню Юръпиън Фънд и Сий Ай Би Си Опенхаймер Корп. ще разпределят помежду си 25.83 млн. лева. От тях БУЛБАНК и ЕБВР ще получат по над 9.04 млн. лв., фондът - 4.44 млн. лв., а корпорацията Опенхаймер - 3.28 млн. лева.


Едва ли в ошушкана държава като България има други частни акционери, които да се радват на подобен резултат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във