Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРОДАВАЧИТЕ И КУПУВАЧИТЕ НА БПБ ГОВОРЯТ РАЗЛИЧЕН АНГЛИЙСКИ

След седем месеца мъчителна процедура, гарнирана с неколкократни отлагания на крайното решение и съпроводена с обилни намеци за нечистите помисли на Nomura, нормално е да се усъмним както в благоприятния финал на приватизационния маратон за Пощенска банка, така и в безкористността на многобройните фактори, участващи в сделката. Засега е ясно, че и тримата кандидати, включително и изгубилата правата на предпочитан купувач Nomura, ще участват в поредното наддаване - дай Боже, да е последно. Националната банка на Гърция и ALICO могат да бъдат доволни от развитието на събитията, защото изравниха позициите си с британските самураи. Nomura пък се въздържа от остри нападки, но все пак заяви, че мотивите, с които БКК й е отнела статута на предпочитан купувач, са неоснователни. Британците твърдят, че още на 3 юли са се съгласили с всички условия на БКК. Nomura бе упрекната, че в последния момент е поискала Пощенска банка да бъде купена от нейна дъщерна фирма. Според британците още на 30 декември 1997 г. в оригиналната оферта ясно се казва, че Пощенска банка ще бъде закупена от специално създадена за целта компания - Пост инвестмънт, която е 100% собственост на Nomura. Те твърдят, че е нормална практика за стратегическите финансови инвеститори да учредяват подобни структури, когато купуват чуждестранни банки. Nomura уверила БКК, че Пост инвестмънт ще спази всички условия на приватизационния договор.


На 21 юли БКК изпрати до Nomura International - Лондон, до Националната банка на Гърция и до ALICO (дъщерно дружество на американския застраховател AIG) пакетите от документи за покупката на Пощенска банка. До 31 юли те ще трябва да отговорят, като попълнят в документите цената, която предлагат за Пощенска банка, и размера, с който ще увеличат капитала й. Съветът на директорите на БКК ще се събере след 31 юли, за да реши на кого ще продаде Пощенска банка, ако въобще се стигне до продажба.


Като слуша човек официалните информации от БКК и позициите на купувачите направо се чуди на кого да вярва и дали преговарящите страни точно са разбрали какво говори всяка от тях по време на преговорите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във