Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРОДАЖБАТА НА ХИМКО ОТНОВО Е НА КАРТА

В последния ден (16 януари) на определения от Агенцията за приватизация изключителен срок кандидат-купувачът на Химко - канадската Stelar Global Corporation, представи резултатите от направената от нея финансова, техническа и екологична проверка на обекта. Освен оценките за общото състояние на врачанското предприятие канадците депозираха и своите забележки по предложения проектодоговор за продажбата на 57 % от капитала на фирмата. Но все още не са отпаднали въпросите ще има ли сделка въобще и ако има - на каква цена?


След мъчителни преговори с двамата кандидат-купувачи на Химко - южнокорейския концерни DAEWOO и Stellar Global, Агенцията за приватизация определи за победител в наддаването канадската фирма. Според запознати корейците са отпаднали от надпреварата поради прекалено ниската цена, която дават за акциите на дружеството. Само за около два месеца Агенцията за приватизация успя да убеди собствениците на Stellar, че врачанският химически комбинат, който е монополист за България в производството на карбамид (урея), струва с 8 млн. щ. долара по-скъпо, отколкото предлагаше в началото канадската компания. В крайна сметка бе подписан предварителен меморандум, според който контролният пакет на дружеството ще се продаде за 123 млн. щ. долара. Така прогнозната цена на една акция на Химко стигна фантастичните за българския пазар 80 щ. долара. В момента книжата на дружеството се търгуват на извънборсовия пазар по около 30 000 лв. за акция.


Подписването на предварителното споразумение крие доста голям риск за Global, тъй като все още не е известно колко ще струва природният газ, доставян у нас от Русия. А цената на синьото гориво съставлява около 60% от себестойността на карбамида, произвеждан във Враца. Освен това поради лошата конюнктура на международния пазар на урея от няколко месеца Химко реализира значителни загуби, които ще преминат в сметката на новия мажоритарен собственик. Обещаващо за частните акционери на Химко е, че Stellar Global поема ангажимент да инвестира 118 млн. щ. долара за обновяване на производствените мощности на химическия комбинат. Това вероятно ще доведе до повишаване на цените на акциите в недалечно бъдеще. Двадесет и пет процента от капитала на дружеството беше пласиран в процеса на масова приватизация. След трите търга на раздържавяването на врачанското предприятие осем приватизационни фонда придобиха акции от него. Най-голям собственик сред тях е ПФ Доверие с 5.87%, а близо 3.35% спечелиха индивидуални участници. Три са заделените проценти за удовлетворяване на реституционни претенции, а 15% са преференциалните акции, записани от работници и служители на Химко по реда на Закона за приватизацията.


Първоначалният срок, в който Stellar Global трябваше даде окончателен отговор за намеренията си - ще подпише ли сделката, или не1 бе 19 декември миналата година. По молба на канадския инвеститор срокът бе удължен до 16 януари. И ето, че времето изтече, а въпросителните около продажбата на Химко не са отпаднали. По предварителна информация от Агенцията по приватизация тази седмица се очаква преговорите с канадците да бъдат подновени. Не е изключено отсрочката да е опит Stellar Global да свали предварително договорената цена. Наблюдатели на наддаването за Химко твърдят, че печелившата оферта от 123 млн. щ. долара е по-висока дори от най-оптимистичните предварителни прогнози. Възможно е предлагането на тази цена да е бил добре обмислен ход от страна на канадците, за да отстранят DAEWOO, а сега да започнат да се пазарят. Отделен е въпросът дали наистина нямат основание за такова свое действие. Колебанията на канадците при сключване на сделката дават сериозен шанс на Мултигруп. Групировката има отколешни интереси към врачанското предприятие.


Ако все пак се стигне до компромис между АП и Stellar Global, преди да бъде подписан, договорът ще трябва да бъде одобрен от надзорният съвет на Агенцията за приватизация, а след това да получи и правителствената благословия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във