Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРОДАДОХА КОРПОРАТИВНА БАНКА ЗА 13 МИЛИОНА ЛЕВА

БУЛБАНК се раздели с Корпоративна банка. От 16 май 2000 г. тя вече е собственост на единадесет чуждестранни фирми. Новите акционери са американски, британски и германски фирми, които произвеждат софтуер за нуждите на ИНТЕРНЕТ-разплащанията с кредитни карти. Към тях трябва да прибавим и Еврофинанс АД, което от 1998 г. притежава в нея символичните 0.1 процента. От сделката БУЛБАНК получи около 13 млн. лева (за 99.9% от акциите си в Корпоративна банка, чийто собствен капитал в края на 1999 г. е 16.2 млн. лева).


Интересите на част от купувачите се представляват у нас от юридическата кантора Добрев, Кинкин, Люцканов и партньори. Според адвоката Румен Люцканов чуждестранните фирми са искали да придобият неголяма банка, която не е обременена с кредити и ангажименти по предоставени гаранции. Освен това инвеститорите са държали тя да има лиценз за разплащане с международни кредитни карти. Корпоративна банка няма такова разрешително. Затова БУЛБАНК пое ангажимента на първо време тези плащания да минават през нея и да ходатайства пред ВИЗА (VISA), Мастер Карт и Американ Експрес да сключат с Корпоративна банка договори за обслужване на плащанията, които се извършват с техни кредитни карти, обясни адвокат Люцканов.


Единадесетте фирми са започнали да плащат на БУЛБАНК за акциите от 9 май. Последната вноска по договорената сума е постъпила на 16 май сутринта. Едва след това БУЛБАНК е прехвърлила акциите си от Корпоративна банка на новите й собственици. За осъществяването на тази процедура не е било необходимо одобрение от БНБ, тъй като нито един от новите акционери няма да притежава 10% или повече процента от капитала на Корпоративна банка.


На 6 юли новите собственици ще проведат извънредно общо събрание на кредитната институция, на което ще въведат двустепенна структура - с надзорен и управителен съвет. На свой ред надзорниците ще посочат членовете на управителния съвет и в него ще влезе поне един чужденец. Идеята обаче е по-голямата част от сегашното ръководство на Корпоративна банка да бъде запазено, за да има приемственост в мениджмънта й. В момента тя се управлява от съвет на директорите, в който освен изпълнителните директори Венцислав Антонов и Камен Генов влизат Кирил Калинов, Александър Пръвчев и Радостина Радева - всички от БУЛБАНК.


Засега е ясно, че в управителния съвет няма да остане Венцислав Антонов, който сам е заявил, че ще напусне Корпоративна банка след нейната продажба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във