Банкеръ Daily

Общество и политика

Процедурата за нов председател на ЦИК тръгва отначало

Правната комисия в парламента даде ход на нова процедура за избор на председател на Централната избирателна комисия.

След като изтече 5-дневният срок на предишната процедура без нито една парламентарно представена партия да предложи заместник на подалата оставка Стефка Стоева, Комисията по правни въпроси гласува нови процедурни правила.

Сега депутатите имат на разположение 7 дни, за да номинират кандидати на поста. Неправителствените организации пък ще могат да се възползват от 6-дневен срок, за да правят свои предложения.

Бившият председател Стефка Стоева напусна ръководството на Изборната комисия заради последните промени в Изборния кодекс, които предвиждат Комисията изцяло да носи отговорността за придобиването, експлоатацията и съхранението за машините на гласуване.

Председателят на правната комисия Анна Александрова съобщи, че още днес ще предложи процедурните правила да бъдат одобрени и в пленарната зала, за да започнат да текат всички срокове. На този етап все още няма ясни имена на евентуални кандидати. 

Очаква се до края на месеца да бъдат ясни кандидатурите, а на 8 октомври би трябвало номинацията да бъде разгледана в пленарната зала и да има избран нов председател на ЦИК.

По време на дебатите на заседанието на правната комисия социалистът Крум Зарков посочи, че ЦИК е изоставена от Министерския съвет и настоя, че управляващото мнозинство трябва да направи предложение за нов председател.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във