Банкеръ Daily

Общество и политика

Процедурата за кръводаряване е сложна, твърдят от БСП

Депутати от БСП засипаха с въпроси здравния министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол в петък. Народните представители поискаха отговор по темите за порочната практика да се заплаща на роми, за да даряват кръв, заплатите на медицинските сестри, ваксинациите, транспланатациите и донорството.

Въпросът за кръводаряването беше повдигнат от заместник-председателя на парламентарната група на "БСП за България" Антон Кутев. "Защо толкова години държавата не може да заобиколи ромите, които стоят пред центровете за кръводаряване и изнудват хората", попита той. По неговите думи процедурата е сложна, особено в по-малките населени места. „Отива се в съответния център в София, Варна и Пловдив и там стоят едни граждани, на които трябва да се плати, за да дадат кръв. Това е незаконно, но е общоприето. Това е и изключително обидно за хората, които го правят“, обясни той. Кутев подчерта, че е говорил с няколко директори на областни болници, които потвърждават, че има недостиг на кръв, но никъде няма данни колко е този недостиг. „Министерството си поставя целеви показатели на чисто административен принцип, но не са изчислени на база нуждите“, допълни народният представител. Той подчерта, че директивата, която споменава министърът, извежда доброволността като абсолютно задължителен принцип, но безвъзмездността не е задължителен принцип, а препоръчителен. Кутев каза още, че отделенията по хематология в областните болници не се финансират и са изцяло на разноските на самите болници, което е допълнителен разход. 

На свой ред депутатът Георги Йорданов попита кога на медицинските сестри ще бъде осигурено адекватно заплащане. Той припомни думите на министър Ананиев, че не разбира недоволството на медицинските сестри, след като са получили повишаване на възнаграждението. Йорданов поясни, че има отказ на директори на здравни заведения, които отказват да дават по-високи възнаграждения и от там идва повторното напрежение. Той изрази несъгласие с думите на министъра, че няма юридическа възможност да се намеси в определяне на възнагражденията на медицинските сестри.

Социалистите поискаха и отчет на резултатите от проведената от здравното министерство информационна кампания за ваксинацията, както какви са конкретните стъпки, които министърът е предприел, за да може преди новата финансова година да бъдат набелязани мерки за стимулиране на трансплантационната и донорската програма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във