Банкеръ Daily

Общество и политика

Процедурата по пакет "Мобилност" може да бъде рестартирана според Андрей Новаков

"Това е тема, която ще обединява. Изключително важно е българите да заемем ключови позиции в Европейския парламент, включително и в комисията по транспорт". Това заяви Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ, по повод темата - как да върнем пакета "Мобилност" в начална точка.

България ще настоява отново да бъде разгледано на първо четене законодателното предложение за отделните досиета на пакет "Мобилност", съобщи вчера министърът на транспорта Росен Желязков след среща с новоизбраните евродепутати и представители на превозвачите. Желязков е поискал среща в края на юли с новото председателство на Европейския парламент и транспортната комисия за пакета "Мобилност", ако дотогава станат ясни имената на председателите на ЕК, на Европарламента и на транспортната комисия.

"Виждаме, че има 50% нови евродепутати, това е шанс да намерим мнозинства и приятели, с които да прокараме важни за България текстове. Нови вносители на пакет "Мобилност", защото двама от трима, които го внесоха, не бяха преизбрани. Трето, нов председател на комисията по транспорт. Четвърто, потенциално нов еврокомисар по транспорт. Това, макар да не е гаранция за успех, създава нови възможности, които нямахме в задънената улица на миналия мандат", обясни пред БНР Андрей Новаков. Той подчерта, че през цялото време са били прави да искат отлагане на пакета. По думите му при политическа воля от страна на новия председател на комисията по транспорт, цялата процедура може да бъде рестартирана.

"Надявам се новият председател да е румънец, има такъв шанс", посочи Новаков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във