Банкеръ Daily

Президентството:

Процедурата по избор на премиер е в решаваща фаза

С издадения от държавния глава указ конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза. Това посочват от президентството, след като по-рано днес лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че няма да предлага проектокабинета за гласуване в пленарна зала утре.

Така от президентската администрация отговориха на медийни запитвания какво ще се случи с утрешното гласуване на проектокабинета на ПП "Има такъв народ". Както вече стана ясно, Слави Трифонов няма как да оттегли еднолично каквото и да било - нито състав на правителство, нито кандидат за премиер, тъй като това е в правомощията на държавния глава. С други думи, проектокабинетът задължително ще се разглежда и гласува в пленарна зала утре.

Така смята и Христо Паунов, преподавател по конституционно право в Пловдивския университет. Според него в тази ситуация могат да се очертаят две хипотези: "Кандидатът за премиер официално да оттегли състава на Министерския съвет. Доколко това не противоречи на решение на Конституционния съд е трудно да се коментира на прима виста. Би могло да се приложи хипотезата и гласуването да не попадне в дневния ред на Народното събрание, и да се пристъпи към връчване на втория проучвателен мандат. Това е по-хлъзгавият вариант. По-чистият вариант е да се проведе гласуване в Народното събрание". 

В петък номинираният за премиер от „Има такъв народ“ Пламен Николов представи на президента папка с изпълнен мандат, структура и състав на проект на кабинет.

Веднага след това държавният глава издаде указ с предложение до 46-ото Народното събрание да избере кандидата за министър-председател на „Има такъв народ“.

Позицията на ИТН и в частност на Слави Трифонов дойде, след като две от т.нар. партии на протеста - "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Демократична България", обявиха, че няма да подкрепят предложения кабинет на ИТН с този персонален състав, докато от БСП поставиха ултиматум - ще подкрепят проектоправителството, но само ако Петър Илиев не е в състава му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във