Банкеръ Daily

Съветът за съдебна реформа обсъди

Процедура за търсене на отговорност на главния прокурор

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов представи днес пред Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система предложения в областта на върховенството на правото в Плана за възстановяване и устойчивост на Република България, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Сред предложенията е и "Гарантиране на достъпно, ефективно и предвидимо правосъдие и повишаване на отчетността и отговорността на главния прокурор с цел ефективна борба с корпуцията и организираната престъпност и защита правата на гражданите".

На дискусия е било подложено въвеждане на процедура за търсене на отговорност на главния прокурор и други висши прокурори. Както и възможност за преназначаване на прокурор, който е водил разследване срещу главния прокурор, като съдия след края на процеса, а прокурорските актове по разследване на главния прокурор да не подлежат на инстанционен контрол. Срещу разследващия прокурор да не може да бъде образувано дисциплинарно производство за времето на разследване срещу главния прокурор, предвиждат част от мерките.

Други акценти в предложението са въвеждане на задължение за главния прокурор да отговори на поставените въпроси по доклада за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика, които са постъпили в хода на общественото обсъждане на доклада.

Съветът е разгледал и въпроси, свързани с въвеждането на съдебен контрол върху постановлението на прокурора за отказ да образува наказателно производство, както и съдебен контрол в началото на наказателния процес. Обсъдено е било и въвеждането на детайлна уредба на възобновяването на наказателните производства, прекратени с непроверени по съдебен ред постановления.

По време на извънредното заседание Съветът е обсъдил още конкретни мерки и срокове, относно законодателни промени, целящи достъпно, ефективно и предвидимо правосъдие; противодействие на корупцията и укрепване на търговския оборот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във