Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРОБОЙНИ В КОРАБА

Могат да си отдъхнат в управляващия тандем БСП-НДСВ-ДПС. И премиерът Сергей Станишев трябва да е доволен, след като дори папа Бенедикт ХVI похвали тройната коалиция миналия вторник, в навечерието на празника на славянската писменост и култура. Светият отец е разговарял 15 минути с българския министър-председател и много се е заинтересувал от взаимоотношенията между трите пребиваващи във властта партии. Това бе сведено до знанието на медиите и респективно - до целокупната българска общественост след традиционната за наш държавник аудиенция във Ватикана по повод 24 май. Подир такова признание по-меки изглеждат дори критиките за несвършена работа, записани в последния мониторингов доклад на Европейската комисия за България. А данните от социологическите проучвания за одобрението към правителството от страна на електората направо могат да се забравят - поне временно. Поне до есента. Но, както се казва, папата е в Рим, а проблемите у нас си стоят. И макар че царят е все още някъде във властта, това звучи обнадеждаващо само по отношение на НДСВ и като антитеза на поговорката Бог - високо, цар - далеко.

Симеон Сакскобургготски преди десетина дни свърши работата си на политически партньор в коалицията, като успокои премиера, че каквото и да каже Европейската комисия, няма да му създава ядове.И тримата лидери, заедно с четвъртия стълб на коалицията - президента, обещаха здраво да се захванат на работа, за да може страната ни да преодолее проблемите по пътя към приемането й в Европейския съюз на 1 януари 2007 година. Това е похвално - ще си каже с право човек, но защо сякаш президентът Георги Първанов стана единственият от четиримата, който говори за по-делничните проблеми на избирателите? И дали пред тях ще бъде достатъчно оправданието, че са отишли на заден план заради голямата европeйска цел?
Ако съдим по примерите от близкото политическо минало, пък и от последните социологически проучвания, едва ли. Правителството на ОДС получи поканата за започване на преговори с България за присъединяване към Европейския съюз през 1999-а, но това не беше достатъчно за избирателите да му дадат втори шанс на парламентарните избори през 2001 година. Правителството на Симеон Сакскобургготски подписа през април 2005 г. договора за еврочленството ни, но няколко месеца по-късно не спечели мнозинство за втори мандат. Ако управляващото мнозинство продължава да твърди, че тройната коалиция се е случила по волята на избирателите, би трябвало да следи как самото то изпълнява тази воля.
През миналата седмица няколко социологически агенции огласиха данните си от последния месец. Напълно естествено основният въпрос беше как хората приемат бъдещото еврочленство. Оказа се, че май
избирателите са по в час от политиците
Близо 70 на сто одобряват членството в ЕС. Пак толкова си дават реално сметка, че с присъединяването ни животът у нас ще поскъпне още. Нещо, което управляващото трио не коментира и до момента не си е дало труда да обясни на избирателите. Едновременно с това неодобрението за правителството расте. Социолозите отчитат през последните месеци значителен отлив на доверие от страна на обществото, който достигна своя пик в проучванията за април. Повече от две трети от хората дават отрицателна оценка за дейността на кабинета. Това се отразява преди всичко върху имиджа на премиера Сергей Станишев, когото вече не харесват повече от половината избиратели.
На Позитано 20 би трябвало да са разтревожени най-вече от данните, огласени от близка до тях социологическа агенция. Според тези данни едва 38% от червените избиратели подкрепят реформите на правителството.
Причината за този отлив на доверие е стара и позната. Лошо качество на живота, несигурност за собственото бъдеще. Резултатите, които би трябвало да са симптоматични за политиците, попадат в реда на новините някъде след обещанията за поскъпване на парното и природния газ от 1 юли. Наред със заканата за увеличение на цените на водата и обещанията, че длъжниците на държавата и на енергийните монополисти ще бъдат
преследвани до дупка
е нормално да се очаква, че на електората му идва в повече. Нормално е също най-омерзени от управляващите да бъдат първо хората с най-лошо материално положение, очаквали бързо подобрение на жизнения си стандарт. Според социолозите хората с относително по-добър, пък и тези с доста висок статус също са станали по-недоверчиви - заради липсата на последователна и ефективна управленска политика. Нищо чудно проучванията да са улучили момента, когато представители на тази социална група са си скъсали нервите примерно в Националната агенция по приходите, където са отишли да подадат данъчна декларация или да се издължат към държавата.
Едновременно с това в новините няма скандал за корупция, в който да не е намесен някой държавен чиновник. На кого би му прозвучало сериозно, че правителството се е захванало мъжки да бори корупцията, включително и по високите етажи на властта? Не е работа на премиера и на министрите да се занимават с такива дреболии, ще кажат вероятно техните почитатели. Само че дреболиите се случват на гласоподавателя от доста дълго време, без някой да каже точно кога и как ще се оправят. Единственото, което се чува от шефа и от членовете на правителството, е, че това не става с магическа пръчка. На избирателите вече не им е ясно дали се получава и
с моркова и с тоягата
- изпитан начин, по който БСП дойде на власт и след последните парламентарни избори през юни 2005 година. Няма да правим за стотен път сравнение между предизборните обещания на левите и реалното състояние на нещата. Само ще се ограничим да напомним какво обеща премиерът в първия уикенд, след като се разбра какво пише в доклада на Оли Рен.
Миналата неделя в телевизионно интервю Сергей Станишев съобщи, че лишава министрите от лятна ваканция. Премиерът намекна, че останалите институции, разбирай парламента, трябва да последва примера на неговите хора. И всичко това - в името на Европа. Военно положение ще има в изпълнителната власт заради критиките на доклада на Европейската комисия и работата, която трябва да се свърши през следващите месеци, закани се Станишев с плам и терминология, която сигурно би се харесала на партията му. Всеки министър има за домашно до края на изтичащата седмица да изработи свой план за мерки и действия, които да отговарят на критиките на Брюксел, рече още министър-председателят. Всичко това щяло да бъде обобщено като идеи, които ще се обсъдят в кабинета, а в края на месеца - и с Еврокомисията. Естествено, всяка седмица комисията ще контролира изпълнението на плана.
Тук внимателният човек се натъква
на цели две недоразумения
Първо, нали въпросният ускорен план за наваксване е не само предложен, а готов, както ни увериха самите лидери след съвет на коалицията, още преди мастилото по мониторинговия доклад да е изсъхнало? Второ, да не стане както с правителствената програма от декември миналата година, която беше готова, пък после - писана - недописана. И накрая излезе, че трябва да се допълва в движение. Е, как при това положение избирателят да се отърси от подозрението, че
кабинетът не знае какво прави
По-паметливите вероятно ще си спомнят, че покрай програмата на правителството Сергей Станишев даде същото домашно на министрите си. Всеки да си подготви план за дейността на ведомството, тези планове да се обсъждат в кабинета, а министрите всяка седмица или всеки месец да се отчитат. Как тъй, ще се запитате, при такава желязна организация можахме да се изложим пред Брюксел в някои отношения? Нищо чудно да излезе, че системата не е сработила. По-неприятно ще бъде, ако не проработи до есента...
Ако се съди по признанието на премиера в същото телевизионно интеpвю, че трудно би могъл да бъде генерал, защото не му е в характера, май има такива изгледи. На всичко отгоре доста отдавна един истински генерал вече се разпростира в политическото пространство и печели народната любов. Засега само с отривисто говорене, но то май означава за хората повече от абстрактните обещания на БСП и на премиера.
Освен това Сергей Станишев каза, че кабинетът ще направи всичко, за да убеди Европейската комисия, че България ще бъде полезен член на Европейския съюз. Вероятно е решил, че после управляващото мнозинство все ще сколаса да убеди българските избиратели, че правителството в този му вид е полезно за тях.
Получава се някак си неудобно за президента Георги Първанов, който преди около месец призова правителството за нова социална политика и даже заръча на хора да им я напишат. Човекът отдавна е в кампания за втори мандат и ако правителството я кара така, ще трябва да си потърси нова партия. И съответно - нов електорат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във