Банкеръ Daily

Общество и политика

Проблемът не е в Наказателния кодекс, а в контрола и в правораздаването, категоричен е Румен Петков

"В последните 10 години са направени повече от 20 промени в Наказателния кодекс и резултат няма. Когато правим предложения за промени под натиска на общественото мнение и когато са продиктувани от едно тежко престъпление, не е добре". Това каза пред БНР лидерът на АБВ и бивш министър на вътрешните работи Румен Петков в коментар на тежката катастрофа, предизвикана от дрогиран млад шофьор, в която загина журналистът Милен Цветков. 

Той заяви категорично, че проблемът не е в Наказателния кодекс, а в контрола и в правораздаването. По думите му най-важно е да се разбере, че въпросът е свързан с възпитанието, с училището, с възприемането в обществото на определени норми.

Петков посочи, че има около 1000 жертви на пътя годишно, независимо от увеличенията на санкциите. Това според него се дължи на липсата на сериозен анализ на причините за случващото се.

"Нямаме ли система на възпитание, на контрол, на възпиране, на ефективно използване на камерите, които са разположени по улиците, и на безкомпромистност по отношение на прилагането на санкциите, няма да постигнем нищо. След като един евродепутат може да кара пил (Ангел Джамбазки от ВМРО - бел.ред.), защо келешът на 22 години да не може да кара дрогиран. Много цинично звучи това, което казвам, но ако не наричаме нещата с истинските им имена, ще ни удрят такива трагедии всеки ден", коментира Румен Петков.

Според лидера на АБВ трябва да се тръгне към генерална промяна на атмосферата в страната чрез обществено обсъждане и създаване на нетърпимост към нарушенията на законите и липсата на справедливи наказания за това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във