Банкеръ Daily

Белгийският посланик Фредерик Мьорис:

Проблемите между Скопие и София трябва да бъдат изяснени в публични дебати

Европейското бъдеще на страните от Западните Балкани и позицията на България за Северна Македония бяха акцент по време на срещата на „Дондуков“ 2, провела се между вицепрезидента Илияна Йотова и посланика на Кралство Белгия Фредерик Мьорис.

Освен в нашата страна, посланик Мьорис представлява Белгия и в Република Северна Македония, Албания и Косово. Той изтъкна значението на България като член на ЕС за европейското бъдеще на Западните Балкани.

Вицепрезидентът посочи, че България е най-добрият лобист за европейското членство на тези страни и по време на своето председателство на Съвета на ЕС наложи темата в дневния ред на Европа.

„Имаме обаче нерешени въпроси с Република Северна Македония. Грешката ни е, че не успяхме достатъчно да обясним на европейските ни партньори националната си позиция“, изтъкна Илияна Йотова. Тя е категорична, че България няма да допусне суверенитет и национална идентичност да се градят на гърба на българската история.

„Не познаваме в дълбочина тези проблеми и е необходимо те да бъдат представени и изяснени в публични дебати, включително и на европейско ниво“, посочи от своя страна посланик Фредерик Мьорис.

Йотова отбеляза, че трябва да се познава добре историята на Балканите, за да се разбере българската позиция.

Тя представи пред посланика червените линии, формулирани след Консултативната среща при президента Румен Радев миналата година, последвалата рамкова позиция на Министерския съвет и приетата от Народното събрание декларация.

Йотова изрази съмнение, че до края на германското председателство въпросът за начало на преговорите ще бъде решен. 

Тя е убедена, че въпросът за разширяването на Западните балкани трябва да се разглежда в контекста на големия дебат за бъдещето на Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във