Банкеръ Daily

Общество и политика

Пробив в София по модела "Радев" е категорично възможен

"Кризите в София около ремонтите оставиха усещането, че успехите в управлението на този град не са толкова видими, колкото ГЕРБ искат да ги представят. Това получи отражение и в новината за сключването на споразумение на ГЕРБ и СДС търси се партньорство". Това каза пред БНР политологът Христо Панчугов. Той коментира, че преди няколко месеца е изглеждало по-сигурно, отколкото сега, че Мая Манолова ще се включи в надпреварата за столицата и че ГЕРБ като че ли ще имат друг кандидат, а не Йорданка Фандъкова. 

По думите му опозицията, в лицето на БСП, проспа всички истински скандали в София, за да издигнат кандидат, който да наложи себе си като смислена алтернатива и да привлече гласове. Според Панчугов инерцията работи най-много за ГЕРБ.

Политологът посочи най-големите скандали в столицата замърсяването, обществените поръчки и корупцията.

По думите му пробив в София по модела "Радев" е категорично възможен, но дали този пробив ще бъде в лицето на Мая Манолова не е ясно. Според Панчугов е сигурно, че БСП ще подкрепят Манолова, ако тя се кандидатира за кмет на столицата, "иначе БСП трябва да са политически заблудени, за да издигнат друг".

"За първи път изглежда, че балотаж в София е възможен, но кой ще отиде на него, е трудно да се предрече", каза още политологът. 

Според Панчугов десницата има голям потенциал в София, защото около 90% от електората ѝ живее в столицата, но: "Проблемът е, че кандидатът на "Демократична България" изглежда, като че ли си играе с проблемите на София, не стои достатъчно сериозно. Разговорът трябва да бъде сериозен и свързан с битката за промяна, от гледна точка на корупцията и на начина на управление на общинския бюджет, а не толкова дали познава градската среда и желанието за нейната промяна". По думите на политолога много важно е каква кампания ще проведат десните, за да не поставят избирателите си в сложната ситуация на балотажа в София да избират по-малкото зло, както беше на президентските избори.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във