Банкеръ Weekly

Общество и политика

Призракът "Южен поток" разбуни парламента

Делян Добрев и Драгомир Стойнев

Дори и през привидно скучната седмица в Сградата на съединението  ГЕРБ и БСП все пак намериха повод за политически престрелки. Задочен спор между управляващи и опозиция възникна на 4 септември заради изказване на руския президент Владимир Путин за нереализирания газопровод "Южен поток".

Ден по-рано на съвместна пресконференция с австрийския канцлер Себастиан Курц в Санкт Петербург Путин предупреди Европа да не проявява слабост при реализацията на проекта "Северен поток 2". И даде като назидателен пример нашата страна. "България под натиск отвън се отказа от този проект, сега те съжаляват, сега говорят за това да получат наш газ вече през "Турски поток". Много ми се иска цяла Европа да не изглежда като България, която прояви такава слабост и неспособност да защити своите национални интереси", коментира руският държавен глава. 

ГЕРБ и БСП направиха съвършено различен прочит на изказването му. Председателят на парламентарната Комисия по енергетика и ресорен ексминистър в първия кабинет "Борисов" - Делян Добрев, отбеляза, че проблемите с "Южен поток" започнали още при правителството на Пламен Орешарски. "Нашите основни критики още тогава бяха, че обществената поръчка, която проведе кабинетът "Орешарски", стартира на Коледа и приключи след Нова година, а все пак това бе най-големият по мащабите си проект в България", каза Добрев, отчитайки, че още при управлението на БСП и ДПС е имало лоша комуникация с Европейската комисия. Но външен натиск върху него нямало, докато бил министър на енергетиката. 

Червеният депутат и също бивш енергиен министър Драгомир Стойнев пък заяви, че въпросът е защо шефката на политическия кабинет на премиера Румяна Бъчварова се е хвалила, че ГЕРБ са спрели три големи руски енергийни проекти, включително и "Южен поток". Според него в Европейския съюз за едни страни можело да има директен достъп до природен газ, а за други не можело. "Тези двойни стандарти наистина може би са причината да има толкова негативизъм в начина на функциониране на ЕС. Наистина там трябва да дадат ясен отговор защо за богатите държави може да има конкретни инфраструктурни проекти, а върху по-бедните да се оказва натиск", изтъкна Стойнев. От думите му обаче се разбра, че и по негово време не е имало натиск за спирането на проекта "Южен поток" и правителството било напълно готово за реализацията на проекта. Социалистът обясни неговото разтуряне с тогавашната ситуация в Украйна и други процеси на Стария континент.

Официално проектът бе прекратен на 1 декември 2014-а от руския президент Владимир Путин. Тогава от Анкара той обясни, че в замяна ще бъде построен "Турски поток". Като причина за отказа на Москва Путин посочи липсата на съгласие от ключовия партньор България. През годините като друга основна причина се изтъкваше и че проектът е в нарушение на енергийното законодателство на Евросъюза. През лятото на 2014-а правителството на Пламен Орешарски реши да спре работата след започналата наказателна процедура срещу страната ни заради конкурса за строител на газопровода на българска територия. Брюксел бе категоричен и че газопроводът не може да бъде реализиран на българската територия в условията на тотален монопол при ползването на тръбата от "Газпром".

Facebook logo
Бъдете с нас и във