Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРИВАТИЗАЦИОННИТЕ КОНСУЛТАНТИ СЕ УВЕЛИЧИХА С ОЩЕ ТРИМА

Имената на половината от инвестиционните посредници, които ще вземат участие във втората вълна от пуловата приватизация, бяха огласени едва миналата седмица, вместо в средата на април. Безпокойство заради забавения избор на консултантите изрази и МВФ. Негови представители намекнаха, че заради това може да се отложи привеждането на петия транш от поредното стенд-бай споразумение. Запознати с приватизационния процес твърдят, че определянето на посредниците е закъсняло, защото от протоколите по техния избор са се заинтересували високите етажи в Министерския съвет.


В крайна сметка


консултантската фирма Експандия-България


бе обявена за приватизационен агент при раздържавяването в пул Металургия. Тази група от предприятия провокира интереса на осем кандидати. През първоначалното сито минаха четирима от тях. На интервю на 9 април в Агенцията за приватизация бяха поканени Roland Berger Partner - Германия, Raiffeisen Investment и EPIC - Австрия, както и чешката Експандия-България. Именно тя е победител, тъй като е поискала най-малък процент от продажната цена на предприятията - 3.2%, И докато останалите кандидати са предложили стойности, близки до максимално допустимите от Закона за приватизацията 4 процента.


Според експерти победителят е свързан с чешката банка Експандия, която участва в един от двата най-големи приватизационни фонда в Чешката република. Твърди се, че до последния момент изборът се е колебал между Експандия-България и българския офис на Raiffeisen Investment. В крайна сметка в избора на консултант е надделяло финансовото предложение на чешката фирма, което е било с три десети от процента по-ниско от това на Raiffeisen Investment.


Посредник за раздържавяването на четирите химически предприятия е


италианската фирма Finlombarda


Явно нейните представители са очаровали комисията както със схемата на продажба на предприятията, така и с добро финансово предложение, тъй като италианският консултант е предпочетен пред българския клон на Баренц груп и немската фирма Pohl Consulting Associates, които също бяха допуснати до интервю в Агенцията за приватизация. Освен към химическия пул немските консултанти са проявили интерес и към приватизацията на петте машиностроителни предприятия. Но тъй като тяхната оферта за пул Машиностроене бе единствена, тя не бе обсъждана. Загубата на Баренц груп пък бе компенсирана с избора им за консултант в пул Туризъм.


Третият победител


е консорциума, съставен от KPMG, Баренц груп и Юнайтед консултингс. Той ще има правото да консултира приватизацията на седемте хотела. Другите две фирми, които също бяха допуснати до събеседване, са одиторската Deloitte Touche и немската Treuhand Osteuropa Beratung. През септември 1997 г. те двете, заедно с английската Spiduing, бяха избрани да консултират продажбата на БГА Балкан.


Още в началото на април стана ясно, че за три от пуловете - Електроника, Балканкар и Машиностроене, е кандидатствала само по една консултантска група. За първата група от предприятия самотният кандидат бе ЕВРОБАНК в съдружие с нейната консултантска фирма Coorporate Advisors. Явно този екип няма да запомни с добро втората вълна от пуловата приватизация, тъй като неговата втора оферта за раздръжавяването на четирите химически предприятия беше отхвърлена от комисията. Същото се отнася и за немската фирма Pohl Consulting Associates. За Балканкар пък единствено американската фирма Plan Econ изяви желание да премери сили с него. Преди две седмици Агенцията за приватизация обяви, че за раздържавяването на тези предприятия ще се събират нови оферти от потенциалните консултанти. Те трябва да постъпят в АП до 15 май.


Въпреки че посредниците спечелиха състезанието за трите пула предимно с ниските си финансови предложения, наблюдатели на пуловата приватизация се съмняват, че за да компенсират големите разходи по продажбата на предприятията, някои от приватизационните агенти могат да се изкушат и да се договорят предварително с бъдещите купувачи за по-висока цена и по-късно да си прихванат разликата от официалната продажна цена. Никой не изключва такава опасност - твърди Стоян Тодоров, заместник-директор на Агенцията за приватизация. - Ние търсим известни консултанти заради имиджа им. Те едва ли биха си позволили заради някакви си 20-30 хил. щ. долара да се изложат в цял свят, че се договарят зад гърба на възложителя - допълва Стоян Тодоров.


Като допълнителна гаранция срещу


неволни изкушения


експертите от Агенцията за приватизация се предвидили строг ред на отчитане не всеки етап от приватизацията на предприятията. В първия етап на пуловата приватизация като че ли бе изпуснато точното регламентиране на отчетността на приватизационните агенти и сега ние се опитваме да го наваксваме. В крайна сметка през есента на миналата година парите ги даваха други - смята Стоян Тодоров. Според него това е и причината във втората вълна на пуловата приватизация агенцията да се откаже от предварително раздаване на пари, а хонорар да се получава само при сключване на успешна сделка. Освен това в проектодоговорите с одобрените инвестиционни агенти са предвидени клаузи, според които, ако предложените от тях потенциални купувачи не бъдат одобрени от Агенцията за приватизация, споразумението с консултантите се прекратява, без те да получат нито лев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във