Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРИВАТИЗАЦИОННАТА МЕЧКА МАЙ ЩЕ ИГРАЕ ЧЕТВЪРТИ ПЪТ В АЛЕН МАК

Вече стана практика, когато върху едно държавно предприятие се съсредоточат прекалено големи инвестиционни интереси, изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Захари Желязков и председателят на нейния надзорен съвет Асен Дюлгеров да започнат да си прехвърлят папки с документи в очакване на сигнали свише кой купувач да предпочетат. Така се случи и с козметичното предприятие Ален мак. На 24 март тази година надзорниците на АП поискаха от Желязков доклад за хода на приватизационната процедура. След като получиха обемистия документ, те веднага започнаха преговори с варненската компания Канотранс, която спечели сделката за предприятието още през 1997 година. Тогава обаче договорът не бе одобрен от правителството и през 1998 г. приватизационната надпревара бе подновена. През март тази година амбициозният мениджър на варненската фирма Тони Икономов успя да спечели дело срещу АП във Върховния административен съд. По силата на съдебното решение последната процедура се отменя и АП трябва да продължи

договарянето с Канотранс.

В сряда Асен Дюлгеров обяви, че надзорният съвет на Агенцията за приватизация отлага с една седмица окончателното одобрение на договора за продажба на 51% от капитала на Ален мак. Надзорниците явно приемат цената от 6.3 млн. щ. долара, които ще се плащат веднага и в брой. Те обаче искат от Канотранс допълнителни сведения за произхода на тези средства. Според Дюлгеров варненската фирма ще бъде финансирана от американска банка. Частниците трябва да декларират пред АП как ще бъде обезпечен заемът. Някои медии обявиха Тони Икономов за кредитен милионер, който дължи големи суми на фалиралата Първа частна банка. Той успя да представи документ от нейните синдици, че е платил всичките си борчове.


Има известни шансове тези дни Канотранс да преодолее и последното препятствие по дългото си катерене към пловдивските тепета. Но наистина е чудно защо толкова дълго време варненските частни предприемачи не успяха да представят исканите от АП документи по сделката. И ако фирмата им бъде елиминирана от надзорниците на АП, приватизационната мечка ще играе четвърти път в двора на Ален мак.


Каквото и да се случи, едва ли може да се твърди, че сделката за Ален мак се сключва в условията на джентълменска конкуренция. Всъщност тя се точи от средата на 1995 г. и бе проваляна на два пъти. При

третия опит

да намери купувачи за мажоритарния пакет акции на дружеството Агенцията за приватизация успя да събере три оферти. До определения срок - 21 март тази година, предложения отправиха консорциум между ЕПИК България ЕООД (дъщерна на австрийската инвестиционна групировка EPIC) и испанската фирма Космогар (Cosmhogar), РМД-то Аленма и регистрираната неотдавна в Пловдив компания Магнолия 99. Досега Захари Желязков не е канил на преговори нито един от кандидатите. Преди две седмици нервите на първия от тях не издържаха. ЕПИК България ЕООД и Космогар свикаха пресконференция, на която представиха дейността и финансовите възможности на двете компании. Подтекстът бе да напомнят на ръководството на АП, че е крайно време да разгледа офертата им.


Изборът на Желязков и Дюлгеров едва ли ще е лесен. Шеф на РМД Аленма е сегашният изпълнителен директор на Ален мак Антонина Хекимова. Тя не крие роднинските си връзки със синия лидер Христо Бисеров, но твърди, че воденото от нея РМД не очаква да вземе Ален мак за жълти стотинки. Г-жа Хекимова е директор на предприятието от края на 1997 година. През 1998 г. то реализира завидната за козметичния бранш печалба от 5.7 млн. лв. при продажби на стойност 62.7 млн. лева. Но само за една година оборотът на дружеството се срина до около 40 млн. лв., а нетната печалба за 1999 г. е в рамките на символичните 300 хил. лева. Така според повечето методи за оценка на действащи предприятия Ален мак вече наистина струва

жълти стотинки

Безспорно една от основните причини за този резултат е кризата на руския пазар от 1998 г., но не е за пренебрегване фактът, че техните основни конкуренти от софийската Арома преодоляха този шок за броени месеци.


ЕПИК България ЕООД кандидатства за втори път за покупката на Ален мак, но този път в консорциум с нов партньор. През 1998 г. инвестиционната корпорация подаде оферта заедно с унгарска козметична фирма и американски портфейлен инвеститор. В момента ЕПИК България ЕООД притежава 10.9% от акциите на дружеството и управлява пакет от още 11.4%, които са собственост на други лица. Това й осигурява присъствие в директорския борд. Новите съдружници на ЕПИК България ЕООД - испанската Космогар, има добър опит в производството на козметика. Компанията е основана през 1967 г. и след няколко смени на собствеността сега е под прекия контрол на Ив Роше (Yves Rocher), която е и неин основен клиент. Освен това продукцията на Космогар се продава под елитните марки Хелън Къртис (Helen Curtis), Сара Лий (Sara Lee) и др. За миналата година обаче продажбите на компанията възлизат на 35 млн. г. марки. Те са реализирани с помощта на персонал от 135 души. По това време Ален мак е произвел стоки на малко по-голяма стойност, плащайки на около 2000 души. Според изпълнителния директор на ЕПИК България ЕООД Кенет Лефковиц в случай на успешна приватизация на пловдивското козметично предприятие по-голямата част от цената на сделката ще бъде платена от Космогар. ЕПИК възнамерява да остане портфейлен инвеститор. Програмата на консорциума за преструктуриране на Ален мак включва закупуване на нови производствени мощности и внедряване на продукти с по-високо качество, произвеждани по лиценз на реномирани западни фирми. Този вариант е добър за Ален мак, най-малкото защото ще намали зависимостта му от непредсказуемия руски пазар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във