Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА БУЛСТРАД ОБЕЩАВА ЕМОЦИИ

ЗПАД Булстрад - обявена за продан! Даже застрахователите не забелязаха веднага сбутаното вестникарско съобщение. Но не и заинтересованите от покупката - случайно или по някакъв дискретен сигнал, ден след публикацията първите купувачи бяха на старта. По информация на в. БАНКЕРЪ за 29 юли тази година е насрочена среща между представители на двете мощни чуждестранни финансови групировки Kardan/Talladium Investment Group и Bankers Trust и финансовия министър по повод на сделката за Булстрад. В последния момент заради голямата заетост на Муравей Радев около преговорите с МВФ срещата се осуетява и се отлага за началото на септември. Застрахователните среди бяха впечатлени от бързината, с която реагираха чуждестранните инвеститори. Застрахователите са склонни да търсят и нещо по-особено във факта, че приватизацията на Булстрад бе обявена десетина дни, след като дружеството получи лиценз.


Твърди се, че министърът на финансите ще даде ход на приватизационната процедура за Булстрад още в началото на септември. Работещите в този бранш обаче смятат, че както и да протича приватизацията на Булстрад, държавата възнамерява в рамките най-много на две години да се оттегли от застраховането, като продаде цялата си собственост както в това дружество, така и в ДЗИ.


Кои са първите кандидати за държавните акции в капитала на Булстрад? Още в края на миналата година регистрираното у нас акционерно дружество Ти Би Ай, притежание на две международноизвестни компании - Kardan/Talladium Investment Group (владееща 60% от капитала на Ти Би Ай) и Bankers Trust (собственик на 40%), обяви своя интерес към Булстрад, като изпрати съответното писмо до министъра на финансите. Свидетелство за сериозния интерес на Ти Би Ай АД към застрахователния бизнес у нас е и фактът, че в началото на юни тази година дружеството купува от дребни акционери около 5.5% от капитала на Булстрад.


Фирмената регистрация на Ти Би Ай датира от юли 1993 година. В предмета му на дейност са записани маркетинг и управление на инвестиции, търговия, внос-износ, агентство и посредничество, консултантска, рекламна и информационна дейност и други. Учредители на компанията в началото са финансови групировки от Белгия и Холандия. Сега Ти Би Ай е притежание, както вече бе казано, на израелската Kardan/ Talladium Investment Group и на Bankers Trust.


Създавайки Ти Би Ай, нейните собственици осъществяват амбициозната си цел за дългосрочно капиталово участие в различни инвестиционни проекти у нас. Максимата, от която се ръководят мениджърите на дружеството, е разпределяне на риска и максимализиране на печалбите. Собствениците на Ти Би Ай АД са определили преките капиталови инвестиции в различните инвестиционни проекти у нас да надхвърлят 40 млн. щ. долара.


Първото капиталовложение на Ти Би Ай у нас датира от 1993 г. - участие с 50-процентен дял в търговското дружество Ивален, занимаващо се с износ на консерви и други хранителни продукти за Израел. Другият собственик във фирмата е физическо лице - Жил Грюнбаум, израелски гражданин, участващ и в други финансови инициативи съвместно с Talladium.


Ти Би Ай е регистрирана и като един от учредителите на Инвестиционен фонд Развитие КДА, но не внася дяловото си участие и отпада от акционерния състав. Компанията притежава малък пакет акции от Българска фондова борса. Ти Би Ай е основен акционер в дружеството Туризъм и снабдяване, което обаче на практика не функционира.


Най-сериозната инвестиция на Ти Би Ай - 64% от акциите - е в Пенсионноосигурителна компания Доверие. Пенсионната компания е регистрирана през октомври 1995 г. с капитал от 10 млн. лева. Съсобственик на Ти Би Ай в Доверие е и профсъюзната организация КНСБ. Шеф на надзорния съвет на пенсионната компания по онова време е бил социалният министър Иван Нейков, а негов заместник Джоузеф Грюнфелд - шеф на Talladium Investment Group. На проведеното на 6 юли тази година общо събрание са направени някои кадрови промени. Председател на надзорния съвет обаче все още не е избран. Пенсионната компания в момента се представлява от изпълнителния директор Георги Георгиев, а директор Инвестиции е Евгени Попов, който е и изпълнителен директор на основния акционер Ти Би Ай. Доверие наскоро увеличи уставния си капитал на 3 млрд. лв. съгласно проектозакона за допълнително пенсионно осигуряване и възнамерява да участва активно във втория кръг на масовата приватизация.


И за Talladium, и за нейната българска структура покупката на застрахователна компания е ново начинание. Рано е да се гадае как ще завърши наддаването. Естествено, когато става дума за компания с търговска марка като тази на Булстрад и за пазарен дял от мащаба, който тя притежава на нашия пазар (около 25 % в общото застраховане), апетитите ще бъдат големи. Нищо чудно в наддаването за Булстрад скоро да се включат и още големи задгранични финансови и застрахователни акули, тъй като цената на компанията определено няма да бъде по джоба на българските капиталисти. Макар че в някои комбинации способностите на българските бизнесмени са безгранични. Всякакви изненади са възможни - поучителна бе историята с приватизацията на Пощенска банка. И в сделката за Булстрад те не са изключени - първият явил се кандидат може да си остане... само с това утешение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във