Банкеръ Daily

Общество и политика

Притеснява ме предложението за начина на избор на Велико Народно събрание, призна Христиан Митев

Очакваме да чуем становището на ГЕРБ по предложенията за промени в Конституцията, не поставяме условия за нашето съгласие“. Това каза пред БНР Христиан Митев, депутат от НФСБ и заместник-председател на правната комисия в парламента, и допълни, че предстоят консултации и коалиционен съвет, на които да бъдат обсъдени предложенията

Той отбеляза, че правото на индивидуална конституционна жалба на гражданите и намаляване на броя на депутати са идеи, които НФСБ има още от началото на съвместното управление. „Интересен подход е предложението съдиите и прокурорите да имат законодателна инициатива. Това трябва внимателно да се обмисли“, допълни Митев.

Според юриста уместно би било да се увеличи мнозинството за приемане на закон при намаляване на броя на народните представители. И сподели притесненията си относно предложените промени в Изборния кодекс и по-точно за начина на избор на Велико Народно събрание.

„В момента в кодекса е предвидено това да става с изцяло пропорционална изборна система, която има за цел да осигури максимална представителност при формиране на основен орган на учредителната власт, каквото е Великото Народно събрание. Предложението на ГЕРБ връща 30 години назад... Когато правиш заявка за приемане на изцяло нова Конституция, не е логично да изключиш големи части от обществото от представителство в този върховен орган, който ще изработва основния закон. Би следвало да се осигури максимална представителност и защо не да се премахне бариерата. Може би ще предложим това“, коментира той. 

По думите на Митев в юридическите среди отдавна се е обсъждало премахването на Велико Народно събрание, „за да няма този сложен механизъм за правене на промени в Конституцията, нещо, което досега винаги е било спирачка“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във