Банкеръ Daily

Общество и политика

Пристигат нови дози на АстраЗенека, но не се знае на кого ще ги инжектират

Португалия, която в момента е ротационен председател на Европейския съвет, предлага общ подход към ваксината на АстраЗенека в блока.

Още 19 200 дози от ваксината на АстраЗенека пристигат у нас. В понеделник в България пристигнаха 62 010 дози от ваксината срещу COVID-19 на Пфайзер/Бионтех. Доставените количества веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната.

Португалия, която в момента е ротационен председател на Европейския съвет, предлага общ подход към ваксината на АстраЗенека в блока. “Има писмо от португалското председателство, министърът на здравеопазването на Португалия, с което ни казват, че като общоевропейски подход трябва да се ограничи приложението на ваксината изцяло на хора под 60-годишна възраст”,  обяви здравният министър Костадин Ангелов в понеделник, 12 април, след заседание на ваксинационния щаб.

Щабът е изискал спешни становища по темата от различните медицински експертни съвети и ще се произнесе до края на тази седмица. Щабът трябва да вземе решение “какво трябва да направим с хората, които имат първа игла, и какво трябва да направим с хората, които желаят, ако ние я спрем на територията на страната”, каза Ангелов.

По думите му в момента няма категоричен отговор дали хората с първа доза АстраЗенека могат да получат вместо втора доза иРНК ваксина, или от препарата на “Янсен”, който тепърва ще започне да се доставя. Ангелов не отговори каква е логиката да се дава “Янсен” като втора доза за АстраЗенека при положение, че и за тази ваксина има същите опасения като за продукта на Оксфорд.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във