Банкеръ Daily

Общество и политика

Пристигат близо 30 000 дози от ваксината на "Астра Зенека"

В България ще пристигнат първите 28 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на Оксфордския университет и британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca.

Доставката се очаква в събота (6 февруари) в 19.00 часа. 

Германия, Франция, Испания, Италия, Австрия, Швеция, Норвегия и Полша ще използват въпросната ваксина само за хора до определена възраст - под 65 години. В същото време Швейцария отказа да разреши използването на ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет. 

"Информацията за момента е, че ваксините са безопасни, а това се потвърди и в първия периодичен доклад, който се изготвя по закон...Много малко са случаите на нежелани реакции, а голяма част са в мястото на поставянето на ваксините, зачервяване. Има и съобщения за нежелани алергични реакции, но те също са много малко", коментира пред "Дарик" директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Ваксината COVID-19 Vaccine AstraZeneca се очаква да действа като подготвя организма сам да се предпази от инфекция с коронавирус SARS-CoV-2. "Ако впоследствие ваксинираният човек влезе в контакт със SARS-CoV-2 вируса, неговата имунна система ще го разпознае и ще бъде подготвена да го атакува: антителата и Т клетките ще работят съвместно, за да убият вируса, да предотвратят навлизането му в клетките на организма и да унищожат инфектираните клетки. По този начин те спомагат за предпазване от COVID-19", се посочва в разяснения, публикувани на сайта на здравното министерство

Междувременно Богдан Кирилов отчете, че тази седмица сме получили около 17 хил. дози, а следващата седмица ще получим още 52 хиляди дози. За целия месец февруари очакваме повече от 260 хиляди дози от ваксините.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във