Банкеръ Daily

Доц. Ангел Кунчев:

Пристигащите от "червените зони" ще могат да си направят PCR тест

"PCR е необходим при влизане в България, защото гарантира, че лицето не е носител на заболяването", казари доц. Ангел Кунчев пред журналисти. Главният държавен здравен инспектор съобщи важни подробности за пристигащите българи от червените зони на COVID-19.

Припомняме, че българските граждани, които пристигат в страната от държава, попадаща в т.нар. "червена зона" за COVID-19, трябва да представят пред граничния здравен контрол отрицателен резултат от PCR, направен до 72 часа преди влизането в страната.

"Червените зони са с най-висок риск от внос на вариантите, които са опасни и не искаме да допускаме разпространението им", заяви доц. Кунчев. 

"Ако хората, пристигнали от тези зони нямат PCR тест, то те ще попаднат под карантина за 10 дни. В случай, че го направят веднага след влизането си и изпратят по електронен път съответния документ, то директорът на РЗИ отменя карантината", коментира експертът. 

"Няма проблем българите да се прибират от всяка една страна, след PCR са свободни. Потокът от пристигащи граждани е висок, натискът на границите през юли и август ще е огромен. Изискванията са минимални, а мерките съразмерни в сравнение с другите държави", допълни главният държавен здравен инспектор.

"Европейският сертификат за ваксинация дава голяма свобода за пътуване, освен за страните с висок брой заразени", съобщи доц. Кунчев. 

"Моите отговорности са да спирам вноса и забавям разпространението на варианти на коронавируса, както и да не допускам вълни като тези, които минаха", припомни главният държавен здравен инспектор. 

Относно Делта или индийския вариант на вируса доц. Кунчев заяви, че може да очакваме повишаване на процента на заразени с този щам. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във