Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРИСТА ОЙЛ Е КУПУВАЧ НА ПЧМВ - ВАРНА

Русенската фирма Приста Ойл АД е определена за купувач на 80% от капитала на Поддържане чистотата на морските води (ПЧМВ) ЕООД - Варна. Решението за приключване на процедурата за приватизация на дружеството бе взето преди десетина дни от тръжната комисия на Министерството на транспорта и съобщенията. Председател на комисията е заместник-министърът по финансовите въпроси на ведомството и бивш член на надзорния съвет на Агенцията за приватизация Катя Георгиева.


На второ място е класирана гръцката фирма Джон Полинохронополус ентърпрайсиз, на трето - работническо-мениджърското дружество ПЧМВ - Еко, а на четвърто - варненската фирма за кораборемонт Чакъров ЕООД. Поради неизпълнено финансово условие по тръжната процедура - непълен размер на задължителния депозит от 123 120 лева, от надпреварата е отстранена петата подала оферта фирма - софийската Интратим.


Почти веднага след класирането министър Антоний Славински е подписал заповед, утвърждаваща решението на комисията. На базата на тази заповед трябва да бъде подписан и приватизационният договор с Приста Ойл.


Както писа обаче в. БАНКЕРЪ (бр. 6 от 14 февруари 2000 г.), още на 21 декември миналата година Черноморският център за екологична информация и образование - Варна, е изпратил жалба до Министерството на транспорта и съобщенията и до Върховния административен съд, в която се настоява решението за приватизацията на едноличното дружество Поддържане чистотата на морските води да се отмени. Мотивите на еколозите са, че обявеният в Държавен вестник тригодишен срок за запазване на дейността на дружеството е твърде малък. Освен това тръжните условия не предвиждат никакви пречки след изтичането на този срок новият собственик да превърне придобивката си в търговско пристанище. С което би нарушил поетите от България международни задължения по конвенцията МАРПОЛ 73/78 за приемане и преработка на замърсените води и отпадните продукти от обработваните в черноморските ни портове търговски кораби.


Както изглежда, в министерството не са се впечатлили особено от жалбата. Но на 29 декември 1999 г. Върховният административен съд е завел дело N10784 и е изпратил писмо до транспортното ведомство с искане за доокомплектоване на документите по него.


Лично аз не зная да е заведено дело. Може би писмото е изпратено до правния отдел. Естествено че ние ще се съобразим с решението на съда, каквото и да е то - коментира по този повод Валентин Гълъбов, началник на управление Структурна реформа в Министерството на транспорта и съобщенията.


По-информиран се оказа един от съсобствениците на Приста ойл - Пламен Бобоков: Зная, че има заведено дело, но смятам, че от него няма да има никакви последствия за нас. Най-малкото защото жалбата напълно съвпада с намеренията ни за бъдещето на ПЧМВ, Варна.


Според изпълнителния директор на Приста ойл Валентин Трифонов компанията няма да сменя предмета на дейност на ПЧМВ - Варна, и това се отнася както за тригодишния срок, поставен като условие, така и след това. Дори заложените в нашата оферта инвестиции - подчерта Трифонов - са насочени единствено към развиване на досегашната основна дейност на ПЧМВ. Разбира се, като фирма, занимаваща се с производство на масла, ще използваме възможностите на ПЧМВ, за да развием и паралелна дейност - доставка на базови масла и други компоненти за нашето производство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във