Банкеръ Daily

Общество и политика

Природозащитниците настояват за оставката на Нено Димов

За пореден път екозащитниците излязоха на протест в защита на Пирин. Протестиращите настояват за оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Причината е решението на правителството от 28 декември, според което се дава зелена светлина за изграждането на втори лифт в Банско при заявен инвестиционен интерес. Екозащитниците обаче неведнъж са изказвали притесненията си, че се създава възможност за масово застрояване на природен парк "Пирин". 

Протестът иска също така да бъде разкрит реалния собственик на концесионера на ски зоната в курорта.

Протестиращите обявиха щафетно бягане от Свиленград до София, с което символично искат да покажат своята съпричастност по темата "Пирин". Това бягане ще продължи до следващата седмица.

Преди дни екоминистърът Нено Димов коментира нестихващото недоволство. Той заяви, че протестът е политчески, а неговите водачи са лидери на партии, които не успяха да влязат в парламента след последните парламентарни избори. 

"Голяма част от хората, които протестират, вероятно не си дават сметка за какво точно протестират. Не става дума за 48% строителство, а за 2%, на които и в момента може да се прави спортна инфраструктура. Лифтът ще бъде нищожен процент от тези 2%", заяви министърът.

Димов бе категоричен, че няма да хвърля оставка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във