Банкеръ Daily

Общество и политика

Природозащитници в битка за защита на склоновете на Рила

Опазването на природата минава и през съдебни битки. Международната природозащитна организация WWF България, заедно с група неправителствени организации и граждани, води дело за опазване на склоновете на Рила от застрояване.

От организацията съобщават, че подробният устройствен план на Паничище предвижда трикратно разширение на курорта и е част от отхвърлен проект за огромен ски курорт на територията на национален парк Рила, „Паничище – Езерата – връх Кабул“. Районът е част от необявената зона за птиците "Рила-буфер".

На 21 октомври се проведе заседание на Върховен административен съд, в което прокуратурата потвърди предишно решение на Административен съд Перник за отхвърляне на проекта за план, който беше разрешен от екоинспекцията на град Перник.

WWF България обяви, че битката за опазване на Рила продължава. "Тя минава през добър нов план за управление на националния парк, който да не позволи унищожителни, мегаломански проекти като "Паничище – Езерата – връх Кабул", съобщиха природозащитниците. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във