Банкеръ Daily

Общество и политика

Природозащитници излизат на протест срещу безобразията по морето и планините

Природозащитници излизат на протест за спасяване на морето, горите и планините на 25 юни, в 6.30 часа пред Паметника на Алеко на столичния булевард "Витоша".

Проблемът са приетите в началото на месеца на първо четене промени в Закона за биологичното разнообразие, които според природозащитниците, ще задълбочават проблемите, заради които Европейската комисия отвори наказателна процедура срещу България. Те поставят под въпрос достъпа до европейски средства за строителство на магистрали, включително и магистрала Струма както и за прехвърлянето на същите пари към други проекти за магистрали. Коалиция от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ определя действията на Министерство на околната среда и водите в отговор на отворената от Европейската комисия наказателна процедура срещу българската държава, като напълно неадекватни. 

"ГЕРБ и Обединените патриоти са на път да ликвидират цялата мрежа Натура 2000. Промените в Закона за биологичното разнообразие, подготвени от Нено Димов и допълнени от Валери Симеонов влизат на второ четене в Народното събрание. Нека ги спрем! Леенето на бетон по морето, сечите на вековни гори, съсипването на реките и унищожаването на биологичното земеделие ще станат ежедневна практика, ако не излезем сега срещу всички  промени в закона касаещи екологичната мрежа Натура 2000", обясниха организаторите.

Природозащитниците са недоволни, че още 4 години няма да се приемат природозащитни цели на зоните от мрежата. Когато няма цели всяко инвестиционно намерение, както досега, ще бъде разрешавано от Министерство на околната среда и водите. 

 "Още 4 години МОСВ няма да определи превантивни мерки срещу унищожаването на животни, растения и местообитания. 13 години липсата на такива мерки доведоха до големи загуби на природата на нашите гори, реки, земеделски земи и Черноморското крайбрежие.  Ще се отмени ролята на учените, собствениците и гражданите в процеса по опазване на мрежата", твърдят от неправителствената коалиция "За да остане природа в България" и допълват, че ще се разпилее ценен ресурс за управление на защитените зони.

 Предложенията са приети на първо четене, очаква се много скоро да бъдат гледани и на второ четене. Никое от становищата на гражданските организации и научните институции до сега не бе чуто. Искането сега  е - всичко, което засяга Натура 2000, да се премахне от промените в Закона за биологичното разнообразие. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във