Банкеръ Daily

Общество и политика

Природозащитната инициатива "Боклукът в раницата" тази година е в Западните Родопи

Уникалното по рода си традиционно почистване във високопланински територии, организирано от Екологично сдружение "За Земята", започва този уикенд в Западни Родопи. Организаторите и доброволците се събират на хижа "Чаирски езера" в събота следобед, в понеделник продължават към хижа "Ледницата" и хижа "Перелик". Акцията ще продължи до 31 август. За почистването са се записали над 80 човека от цялата страна на всякаква възраст, отбелязват организаторите.

Тази група отговорни към българските планини туристи и планинари се събират заедно в защитата на една кауза "По-чисти планини". Всички те искат да предадат своето послание "Боклукът в раницата" на всички ежедневно преминаващи туристи, които идват да се любуват на родните ни планини и понякога забравят, че те не искат нищо от посетителите освен възхищение.

"Това е една от най-старите природозащитни масови инициативи в България, която е привлякла, вдъхновила и мотивирала хиляди доброволци. Участниците не намаляват и винаги има и нови ентусиасти, които пък разказват на свои приятели и така винаги има нови хора", посочват от "За Земята".

От организацията информират още, че тази година има нещо нетрадиционно - акцията не се провежда в защитена територия, а точно обратното - в най-незащитената - Родопите, която е дом на огромно природно богатство, смесено със запазени традиции от векове, но не е природен или национален парк.

"И тази година ще сме около високопланински хижи, но не така посещавани като хижите в Пирин, Рила и Централен Балкан. От една страна искаме да покажем тези места на планинарите, които ще се включат в инициативата, от друга ще привлечем вниманието върху екологичните проблеми в района, с които със сигурност ще се сблъскаме на място и ще работим на място", коментират организаторите на кампанията.

В края на всеки ден ще се организират дискусии на открито по различни екологични теми и практически лекции, свързани с биоразнообразието в района, водени от експерти на коалицията "За да остане природа в България", част от която е и "За Земята".

Кампанията "Боклукът в раницата" започва през 1999 година. От тогава са събрани и премахнати от най-високите части на България над 115 тона отпадъци. Дългосрочната цел е не само да почистим замърсените терени и да отстраним нелегалните сметища, но и да възпитаме отговорно отношение към отпадъците и планината. Организаторите на кампанията приканват всеки турист да не използва пластмасова посуда за еднократна употреба в хижите, а да си носи собствени съдове и прибори, така изобщо няма да създава боклук и ще е истински пазител на природата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във