Банкеръ Daily

Общество и политика

Природата ни дава знак да се смирим,смята вирусулог

Екстремната ситуация, в която новият вирус ни постави, помогна българските лаборатории да „дръпнат“ много напред технологично.

Всяка информация, която ще се събере по време на мисията на СЗО в Китай за произхода на коронавируса, причиняващ Covid-19, ще бъде ценна. Откривайки произхода на един вирус, ще бъдем подготвени за следващо прескачане на вирус от животно към човек. Това обясни пред БНР вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб от Националния център по заразни и паразитни болести.

„Повечето нововъзникващи вируси с респираторен характер възникват именно в онзи регион“, каза тя.

Всяко знание ще помогне, за да бъдем подготвени за следващи атаки от света на вирусите, смята вирусологът. „Ще ни подготви как и къде да очакваме следващите прескачания.“

Целогеномното секвениране на вирусите, пълното разчитане на техния геном помага да се работи не само по новооткрити вируси, но и по стари и добре познати вируси, поясни специалистът. С такива методи например е установено, че морбилният вирус е навлязъл в човешката популация преди 25 хиляди години.

Идването на SARS-CoV-2 не изненадва вирусолозите, поне от десет години се говори, че се очаква пандемия, изтъкна доц. Гломб в предаването „Преди всички“.

„Като човечество твърде надменно помислихме, че познаваме всичко и сме готови за всичко. Природата ни дава знак да се смирим, че има още много-много да учим. Появата на SARS-CoV-2 в човешката популация ни свали малко на земята, за да ни покаже, че много сме научили, но има много повече да учим.“ 

„Ние открихме вируса на 8 март, но със сигурност той е навлязъл в България по-рано. Вирусът е бил в циркулация в България и преди 8 март“, коментира доц. Гломб по повод открития нов пациент 0 в Италия.

Екстремната ситуация, в която новият вирус ни постави, помогна българските лаборатории да „дръпнат“ много напред технологично, отбеляза още вирусологът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във