Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРИПОМНЯЙКИ ВЕСПАСИАН

За онези, които са забравили, Веспасиан е римски император, останал в историята с фразата Парите не миришат. Изрекъл я е, когато обложил с такса обществените тоалетни в древния град.


Че човекът е бил мъдър, е ясно дори само от факта, че безплатни обществени тоалетни вече няма никъде.


А че в България такава мъдрост липсва, доказват цял куп неща, с изключение на тоалетните. Като например очакванията за чуждестранни инвеститори с характера и поведението на Дядо Коледа. Или липсата на миризма в жалките 15 хил. марки, чийто честен произход всеки трябва да доказва, ако рече да си купи нещо или да инвестира над тази сума.


Нима на всички не е ясно,че такива чистички и честнички пари у нас просто няма. Официалната доктрина на предишния официален режим не допускаше съществуването им. Което означава, че те са придобити въпреки, а не според тогавашните закони.


От два и повече века в Българско се знае, че във всяко по-едро имане все има по някоя хайдушка жълтица. Така започва българското икономическо Възраждане: по време на кърджалийството българите получават право да притежават оръжие, за да се бранят. Но някои го ползват и за друго - да завардят някой проход, пък там, който мине. С чалма или калпак - няма значение, стига кемерът му да дрънчи.


Миналата седмица, явно уморен от несекващите приватизационно-инвеститорски скандали, премиерът Костов го каза: тези хора идват, за да спечелят, не да ни нахранят. Те не са алтруисти, нито са по-християни, нито по-честни от нас. И като мошеници някои са далеч преди нас. Те са бизнесмени и се интересуват само от пари. А тъкмо парите в България са в адски дефицит.


Хубаво е да се пазариш. Гечев например щеше да продава Соди за милиард. Ръкопляскахме и на сто и шейсет милиона долара. Някой сметнал, че Химко ни е струвал 300 милиона. Ама никой не дава и 100 за него. Загуби обаче трупа в геометрична прогресия.


Не плакали, като яли баницата, плакали, като се свършила.


Всичко за продан не е компрадорство, а начин да се спаси нещо от икономиката ни. Колкото може.


Така го схвана и вицепремиерът Божков. Но с добавката - вече няма да търся купувачи, да се оправя Агенцията за приватизация. И яйцето вече ще се пържи върху гърба на изпълнителния директор на АП Захари Желязков. Но пък той нито има хората, нито воаяжите на Божков.


В България и добре да го измислиш, все ще се намери кой да драсне клечката. Иначе инвеститори по света колкото щеш. И наши закони за чуждестранните инвестиции - също.


Само парите ги няма.


Действайте тогава, твърдеше един стар исторически анекдот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във