Банкеръ Daily

Общество и политика

Приоритетите за служебния кабинет - сигурност, газ и високи цени

S 250 1d4d14f7 2a94 4ae2 b45d 7ae04aedde7f
S 250 a5985247 5d58 4724 8c79 cb40069fe75e

Президентът Румен Радев представи пред обществеността назначеното от него служебно правителство с премиер Гълъб Донев.

Държавният глава начерта и приоритетите, от които трябва да се водят министрите и премиера в работата си.

„На вас се пада отговорността да управлявате служебен кабинет с предизвикателства, които бяха спестени на предишните служебни кабинети. Вашето основно предизвикателство е свързано със сигурността. Бушува война, чиито последици се усещат нас, напрежението на Балканите отново се покачва. Първият ви приоритет трябва да бъде да не допуснете страната да се въвлече във военен конфликт“, подчерта Радев.

По думите му пряко следствие на войната в Украйна е и глобална енергийна криза.

Първият приоритет пред вас е да не се допуска страната да влезе в конфликт. Това заяви президентът Румен Радев при представяне задачите и приоритетите на служебната власт през следващите два месеца. Това стана на официална церемония на „Дондуков“ 2.

Това е четвъртото служебно правителство, което назначавам в изпълнение на Конституцията, каза Радев.

"На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни кабинета. Поемате отговорност за управлението на България в труден момент за страната. Обществена умора от острото политическо противопоставяне, вихреща се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и забуксувала съдебна реформа и важни дейности за пълноценната ни интеграция в ЕС", каза Радев.

Вашето основно предизвикателство е свързано със сигурността, каза още той.

"Рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш първи приоритет трябва да бъде да не се допусне въвличането на страната в конфликта, да предотвратите рисковете пред националната сигурност, да ускорите работата по модернизация на военните ни сили", посочи още той.

"Пряко следствие на войната е глобалната енергийна криза. Служебният кабинет и следващите правителства трябва да се водят от два важни приоритета - сигурност на доставките и цена на енергоносителите. В центъра на вашата дейност трябва да бъдат интересите на обикновения потребител и на българската икономика", подчерта президентът.

"Друга пагубна последица от войната е продоволствената криза. Важен приоритет пред вас е да осигурите ясен хоризонт на земеделските производители, продоволствена сигурност на държавата и овладяване на цените", допълни той.

"Обществото ни очаква да чуе и цялата истина за строежа на АМ "Хемус", ремонтът на язовирите и други крупни корупционни проекти. Очаква и неотложни действия за гарантиране на безопасно движение по пътищата въпреки нормативния блокаж", каза още Радев.

"Трябва да разработите липсващите закони по Плана за възстановяване и устойчивост и да се направи последната решителна крачка за членството на България в Шенгенското пространство", каза още той.

Основната задача е организирането на изборите, допълни още президентът.

"Националното единение е изборът, който трябва да следваме неотклонно в тези трудни за Европа и България времена. Не можем да си позволим риска България да остане в периферията на ЕС. Управлението изисква компетентност, опит, отговорност, самообладание. Затова и изборът ми се спря на Гълъб Донев за служебен премиер", каза Радев.

След това той представи поименно целия служебен кабинет.

"Убеден съм, че ще се справите успешно с организирането на предсрочните изори. Предстои да управлявате в условията на дълбока криза, без подкрепа на действащ парламент… Смятам, че ще получите подкрепа в тежки моменти от българското общество, което иска да види управление, обединено около обществения интерес", посочи държавният глава.

За финал Румен Радев призова българите да гласуват мъдро на предсрочните избори на 2 октомври: "Да изберем устойчиво и отговорно мнозинство. Националното единение е избор, който политици и граждани трябва да осмислим и направим, а и да следваме. Искрено ви желая успех и на добър час".

Служебен премиер ще бъде Гълъб Донев, който заемаше поста служебен социален министър в предишното правителство на Радев.

47-ото Народно събрание вече е в историята. Указът на Държавния глава разпуска парламента от днес. Със същия документ президентът насрочи извънредни избори за 2 октомври.

С друг свой указ Румен Радев назначи служебно правителство, което от днес застава начело на държавата.

Четвъртото служебно правителство на държавния глава запазва структурата на редовния кабинет и четирима вицепремиери ще застанат до служебния министър-председател - Лазар Лазаров, който ще отговаря и за социалната политика. Христо Алексиев, който ще е вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията. Иван Демерджиев като заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи и Атанас Пеканов, който се връща като вицепремиер по управление на европейските средства.

Всеки от министрите поотделно ще предаде ведомството, което е управлявал на наследника си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във