Банкеръ Daily

Общество и политика

Приоритет на МВнР ще е диалогът със Северна Македония

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев представи екипа си. Сред приоритетите на кабинета му ще бъде възстановяване на доверието и диалога с Република Северна Македония

"Това е злободневна тема. Предстои нейното обсъждане. Ние сме отворени за диалог. Това, което е необходимо, е да има е последователност, конструктивно отношение в диалога и мога да кажа, че целта е постигането на устойчиви и необратими резултати във възстановяването на доверието между двете държави", каза Стоев.

Като възможност за възстановяване на диалога служебният външен министър посочи делегацията за посещението на Румен Радев при Папа Франциск, от която ще бъде част и президентът на Северна Македония Стево Пендаровски. Двамата лидери ще пътуват в един самолет.

Министър Светлан Стоев ще има двама заместници. Румен Александров ще е с ресор европейски политики. Работата на Зарица Динкова ще е свързана с политиките за развитие и Плана за възстановяване и устойчивост. 

Началник на кабинета ще бъде Яна Дочева. Тя беше директор в Министерството за българското председателство, припомни външният министър.

Светлан Стоев коментира и случая с арестувания журналист Роман Протасевич. Служебният външен министър Светлан Стоев разкритикува случващото се в Минск.

"За първи път се случва такова нещо. Това е въздушно пиратство, което не знам дали си даваме сметка до какви измерения може да стигне. Освен принудителното кацане на самолета се задава и въпросът за личните данни на пътниците – как се получават тези лични данни, по какъв начин се предоставят на съответните служби, кой има право да разполага с тях. Ако това се превърне в практика, аз мисля, че сме изправени пред нови предизвикателства във въздушния транспорт", каза министърът.

Той отново потвърди, че на борда на принудително приземения самолет в Минск не е имало български гражданин, каквато информация имаше първоначално.

В неделя граждански полет от Гърция за Литва беше принуден да кацне в Беларус малко преди да пресече литовската граница. От беларуските военновъздушни сили обясниха, че са получили сигнал за бомбена заплаха. От групировката Хамас, която е сочена от Минск за източник на заплахата, отричат това да е вярно.

Свидетелски кадри от задържането на самолета в Минск показват как беларуските власти претърсват багажа на пътниците. След щателна проверка са арестувани двама пасажери - Роман Протасевич и 23-годишната му приятелка София. Не се съобщава какви са обвиненията срещу нея.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във