Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРИМИРИЕ ПО ИСПАНСКИ

В понеделник испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро съобщи сензационна новина: неговото правителство смята да започне преговори с баската сепаратистка организация ЕТА. Началната дата на тези преговори ще стане ясна през юни. По думите на Сапатеро процесът ще е сложен и може да продължи от три до четири години. Премиерът уточни, че не е приел на доверие заявеното от ЕТА на 22 март желание за примирие, но през последните два месеца кабинетът е получил от спецслужбите три доклада, доказващи, че баските наистина са прекратили терористичната си дейност.
В последното си интервю за в. Гара представители на ЕТА заявиха, че в преговорите ще настояват за амнистирането на над 500 техни другари, излежаващи присъди за тероризъм. Освен това сепаратистите искат да се легализира идейно близката им партия Батасуна, която бе забранена преди три години. Те желаят Батасуна да участва наравно с другите политически сили в предстоящото обсъждане на държавния статут на баските провинции.
ЕТА, която в продължение на 38 години водеше въоръжена борба за отделянето на трите баски провинции от Испания, сега се обявява за демократичен път към решаване на проблема, тоест за провеждането на референдум. Групировката обещава да уважи решението на гражданите, дори то да е за оставане в състава на Испания. Сапатеро намекна, че е съгласен на такъв вариант, и обеща на баските, че ще могат самостоятелно да определят бъдещето си.
Изявленията на премиера обаче предизвикаха острата реакция на опозиционната Народна партия. Консерваторите от самото начало се противопоставяха на идеята за преговори и настояваха проблемът ЕТА да се решава с полицейски методи. Да се преговаря с терористите означава Испания да се поддаде на шантажа на една престъпна групировка - заяви генералният секретар на партията Анхел Асебес. - Единственото, на което това правителство има право, е да проследи как терористите ще сдадат оръжието си.
Консерваторите са категорично против всякакви изменения в сегашния автономен статут на Бискай, утвърден преди четвърт век в преходния период след смъртта на диктатора Франко. В Народната партия смятат, че всякакво отстъпление от този статут може да доведе до разпадането на испанската държава. Между другото съпротивата на опозицията срещу мирния процес не е само на думи. Например няколко съдии, близки до консерваторите, в последните месеци буквално отровиха живота на лидера на Батасуна Арналдо Отеги и неговите заместници. Те са призовавани пред съда почти всяка седмица - било заради оскърбителни изрази към крал Хуан Карлос, произнесени преди години, било заради изгарянето на контейнер със смет от неизвестни хулигани, било за участие в незаконни събрания. Засега обаче тези действия не успяват да провокират ответна реакция от ЕТА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във