Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРИМАКОВ - ЧОВЕКЪТ НА ВСИЧКИ РЕЖИМИ

Руският президент Борис Елцин се отказа да атакува Държавната дума с трето по ред вкарване на кандидатурата на Виктор Черномирдин за премиер. Удивително подходяща нарече фигурата на външния министър акад. Евгени Примаков председателят на Съвета на федерацията Егор Строев. Според Строев това е помирителен вариант между Кремъл, Държавната дума и вътре в Думата.


Председателят на Държавната дума Генадий Селезньов нарече кандидатурата на Примаков достойна, а за лидера на доминиращата опозиция, комуниста Генадий Зюганов, това е отпушване на пътя към левоцентристко правителство. Очаква се Примаков да предложи ключов вицепремиерски пост на лансирания от лявата коалиция бивш председател на съветския Държавен планов комитет Юрий Маслюков, който сам подаде оставка, преди Черномирдин да обяви състава на своя проектокабинет. Очевидно не само силовата протекция на Кремъл, но и съставът на проектоминистрите, които предложи ветеранът Виктор Черномирдин, раздразни Държавната дума. Само фракциите на Нашият дом Русия и на Либерално-демократическата партия на Владимир Жириновски подкрепиха кандидатурата на бившия премиер с аргумента, че той е единственият човек, който може веднага да влезе в час и да задържи плъзгащата се надолу икономика. При новия развой на кадровите препирни единствено Жириновски се обяви против варианта Примаков. Според председателя на Думата Селезньов името на Примаков, което бе вкарано за обсъждане от лидера на демократичната опозиция Генадий Явлински (фракция ЯБЛОКО), е присъствало още в списъка на Компартията на Зюганов, на групата Народовластие на Николай Рижков и на групата Руските региони на Олег Морозов. Опитният в политическите интриги Евгени Примаков поиска шестмесечен пакт за ненападение между правителството и парламента.


Примаков е роден на 29 октомври 1929 г. в Киев. Учил е в Тбилиси и известно време имал силен грузински акцент. Жени се за дъщерята на бъдещия известен академик Джермен Гвищиани, който от своя страна е бил женен за дъщерята но Косигин. Говори английски и арабски. Стига до висок пост в редакцията за предавания за чужбина на съветското радио и телевизия, по-късно като специален кореспондент на Правда изпълнява важни правителствени поръчения, като създава трайни връзки с политически лидери от Близкия Изток и арабския свят. По-късно преминава на работа в Института за световна икономика и международни отношения, където стига до поста заместник-директор, след това става Директор на Института по проблемите на Изтока, след което отново се връща в Института за световна икономика и международни отношения като директор. Примаков сменя на поста издигащия се Александър Яковлев - смятан за идеолог на перестройката. Говори се, че Яковлев избутва Примаков най-напред като член на ЦК, а по-късно и като член на Политбюро на ЦК на КПСС. През 1990-1991 г. Евгени Примаков е член на Президентския съвет на Горбачов и един от главните външнополитически съветници. След август 1991 г става заместник-директор и директор на Първи отдел на КГБ. През 1992 г. академикът неочаквано е назначен от президента Борис Елцин за директор на сформираната Служба за външно разузнаване, където прекарва 4 години и 1 ден. Става външен министър с неохота, под натиска на Елцин. Докато доктрината на предишния руски външен министър Андрей Козирев е интегриране на Русия към световната икономика и политика и европейските ценности, Примаков изрично настоява, че Русия трябва да си стои на мястото и другите да се приспособяват към нея. Благодарение на солидните си връзки с Изтока и арабските страни Примаков успя да възстанови отношенията на Москва с тези държави, да активизира руската балканска политика и бе привърженик за подписването на споразумението Русия - НАТО.


Лявата опозиция поиска от Кремъл Виктор Герашченко да бъде назначен на мястото на подалия оставка директор на Централната руска банка Сергей Дубинин.С мнозинство от 272 гласа за срещу 65 против Думата утвърди Герашченко. Шестдесет и една годишният Герашченко е привърженик на инфлационните методи за поддържане на икономиката и финансите,което силно тревожи западните банкови среди. Виктор Герашченко е един от бившите шефове на съветската Внешекономбанк и бе директор на Централната руска банка от май 1992 г. до октомври 1994 година. Президентът Елцин го уволни след черния вторник, в който се срина руската рубла. Джефри Сакс го беше нарекъл най-лошият управител на Централна банка в света. Сега Герашченко смята валутния борд в Русия за безсмислен.


За освободения от Примаков пост на външен министър се спрягат имената на първия му заместник Игор Иванов, на постоянния представител на Русия в ООН Сергей Лавров, на бившия посланик във Вашингтон, сега Председател на Комитета по външните отношения на Държавната дума, Владимир Лукин. Не е изключено Примаков първо време да съвместява и двата поста. Противниците му твърдят, че той е човек на всички режими, а приятелите му отбелязват изключителната последователност на академика - когато обича някого, това е докрай. Когато мрази - също.


С 317 гласа за, 656 против и 15 въздържали се Държавната дума утвърди Евгени Примаков за министър-председател на Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във