Банкеръ Daily

Общество и политика

"Приложно златарско изкуство" в Регионалния исторически музей – София

След по-малко от час в Регионалния исторически музей – София се открива изложбата „Приложно златарско изкуство“. Тя е резултат от съвместната работа на Регионалния исторически музей – София с Националния исторически музей, с Националния археологически институт с музей при БАН, с Фондация „Занаяти от тракийските земи”  и с частния колекционер Антонио Василев. Използвани са и фотографии от личната колекция на Константин Чакъров.

Експозицията е посветена на златарството, наричано още „куюмджийство“ - един от най-старите и престижни занаяти по българските земи още през новокаменната и каменно-медната епоха. У нас е намерено най-древното обработено злато, датирано отпреди 6500 години. Занаятът е бил силно застъпен в районите около днешните градове София, Самоков, Чипровци, Панагюрище, Враца и Видин е представен в експозицията с информация за някогашните работилници и техни майстори, както и изработените от тях украшения.

Посетителите на изложбата ще видят накити и предмети, изработени от сребърни и други метални сплави, чрез разнообразни техники. Основните експонати са от XIX век и първата половина на ХХ век и са свързани с бита, религиозния култ и обичаите. Сред тях са и различни инструменти, с които са работели златарите като клещи, менгеме, везни.

Златарите в миналото са били почитани наравно със свещениците, учителите и лекарите, а обучението им е продължавало най-малко три години.

Съвременният облик на занаята също е представен в изложбата. Ще могат да се видят и ръчно направени произведения, създадени чрез възпроизвеждане на стари модели, техники и технологии.Експозицията може да бъде разгледана до 26 септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във