Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРИЛИВ НА АДРЕНАЛИН

В отношенията ни със САЩ все още много трябва да се променя, заяви президентът Владимир Путин на среща с извиканите в Кремъл от цял свят посланици на Русия. А за да могат тези промени да носят положителен характер, политиците от двете страни трябва да усвоят като аксиома, че партньорството между такива световни държави може да бъде само равноправно и взаимно. Започва модернизиране на цялата архитектура на световната сигурност. Ако се запази инерцията на предишните подходи, ще бъдем обречени на безплодно съперничество, подчерта Путин, като прехвърли на Вашингтон причините за застоя в ядреното разоръжаване. В същото време източниците, които подхранват стремежа на отделни страни да получат оръжия за масово поразяване (ОМП), са не само националните им амбиции, но и натрапването на всички на хипертрофираното значение на силата в международните отношения, поясни руският президент.
С логиката на тези фрази той всъщност продължи духа от годишното си послание към Федералното събрание и нацията. Там Путин разви тезата за другаря вълк, който си знае работата и знае кого трябва да изяде. След разрушаването на биполярния свят се запазва висока непредсказуемост в глобалното развитие. Конфликтният потенциал в света расте, обобощи Путин. Вероятно заради това не утихват разговорите за неизбежния конфликт на цивилизациите. Русия няма да участва в никакви свещени съюзи, тя няма намерение да подкрепя ултиматумите в международните отношения. Кризите могат да бъдат решавани с диалог, а не с изолиране на отделни държави, посочи руският президент.
Той постави пред дипломатите задачата да разширяват сътрудничеството с Китай и Индия, както и участието на Русия в решаването на глобалните соцално-икономически проблеми. Пазарните принципи ще оздравяват отношенията с близките съседи и партньори от постсъветското пространство. Опитите на някои от тях да търсят покровители отдалече и да се пренебрегват исторически връзки създават опасност за възникване на слаби несамостоятелни държави. Ние не делим света на тези, с които ще сътрудничим, и на онези, с които няма да сътрудничим, поясни Владимир Путин. Той обеща увеличаване на заплатите на дипломатите, но поиска от тях да направят руската външна политика по-точна и аргументирана.
На среща с принца на Саудитска Арабия Салман бен Абдел Азиз Ал Сауд руският президент Владимир Путин обяви, че е дал нареждане на спецслужбите да открият и унищожат убийците на четиримата руски дипломати в Ирак. С това още веднъж публично бе потвърдено намерението на Русия да наказва виновните за тероризъм навсякъде по света. Когато министърът на отбраната Сергей Иванов заяви, че Русия ще издирва и наказва терористите където и да се намират те, даже руски експерти се усъмниха дали Москва има сили и възможности да изпълни заканата си. Това не е случайно поръчение. То се вписва в логиката на онова, което правим, многозначително потвърди думите на президента директорът на Федералната служба за сигурност Николай Патрушев.
Впрочем Путин специално подчерта пред саудитския принц, че Русия ще бъде признателна на своите приятели за всяка информация за престъпниците, убили руските дипломати в Ирак. Според специалния представител на президента по въпросите на сътрудничеството в борбата с тероризма и международната организирана престъпност Анатолий Сафонов, Русия е постигнала ефективно ниво на сътрудничество с чуждестранните си колеги. Преди няколко години руските специални служби предоставиха ценна информация на Вашингтон преди операцията им в Афганистан, макар че официално това бе отречено.
Страна, която не умее да защитава своите граждани, е слаба страна, отбеляза президентът на Съюза на ветераните от групата Алфа Сергей Гончаров. На 27 декември 1979 г., непосредствено преди съветското нахлуване в Афганистан елитното подразделение Алфа атакува двореца на президента на Афганистан Хафизула Амин, лидер на прокомунистическата Народнодемократическа партия. Той бе отстранен, за да може да бъде сложен на поста друго съветско протеже - Нур Мохамед Тараки. Преди да бъде атакуван от частите на Алфа и Главното разузнавателно управление на армията (ГРУ) Амин бе отровен, но бе спасен по чудо от нищо неподозиращия лекуващ го съветски лекар.
В съветската епоха по заповед на Сталин по цял свят безцеремонно бяха унищожавани всички потенциални врагове на съветската власт - избягали чекисти, като Ингатий Рейс, Валтер Кривицкий и Георгий Агабеков през 20-те години или лидерите на Руския общовоински съюз в Париж - генералите Александър Кутепов и Евгений Милер, отвлечени и доставени в СССР. Лидерът на украинските националисти Евгений Коновалов бе взривен в Ротердам, а главният му съперник Степан Бандера бе убит в Мюнхен със специално устройство, изстрелващо ампули с цианид. Специалният агент Богдан Сташински, който проведе операцията, бе награден с орден Ленин, но през август 1961 г. под влияние на жена си се покая и се предаде на властите на Западна Германия. Той бе осъден на няколко години затвор, но бе освободен и се укриваше на Запад под чуждо име. Едно от най-гръмките политически убийства по поръчка от Москва бе в Мексико, където по лично нареждане на Сталин бе убит Лев Троцки.
Според бившия главнокомандващ руските военновъздушни сили генерал Петър Дайнекин, Русия разполага с технически средства, за да намери и унищожи убийците на руските дипломати в Ирак. Високоточно оръжие на ВВС може да поразява без отклонение цели с големината на мобилен телефон, твърди Дайнекин. Всъщност чрез проследяване на мобилния телефон бе унищожен първият чеченски президент Джохар Дудаев. След подобна операция бе проследен и ликвидиран приемникът му Аслан Масхадов. Чуждестраният наемник йорданецът Хатаб бе премахнат чрез отрова. Лидерът на чеченските сепаратисти, за кратко време вицепрезидент на Чечения при Дудаев, а по-късно вицепрезидент Зелимхан Яндърбиев бе взривен в автомобила си в катарската столица Дока. Той бе обвинен за вземането на заложници в театралния център на ул. Дубровка в Москва през октомври 2002 г. по време на спектакъла Норд-Ост. Според руските спецслужби Яндърбиев е бил касиер на чеченските сепаратисти. Руските спецслужби отрекоха да са замесени в покушението срещу Яндърбиев, а заловените от катарските служби двама руски агенти бяха осъдени на доживотен затвор и прехвърлени в Русия да излежават присъдите си. Къде лежат никой не знае.
Подразделенията за операции в чужбина бяха премахнати през периода, когато Евгени Примаков - по-късно външен министър и премиер на Русия, бе шеф на службата за външно разузнаване. Официално руското разузнаване твърди, че сега няма подразделения, които да извършват операции по унищожаване на лица в чужбина. Това, че спецслужбите получават публично указания за такава операция от президента, според ветерана от разузнаването Георгий Кобаладзе, е нов подход към проблема за защитата на руските граждани по света. Вицепрезидентът на Академията по геополитически проблеми Константин Сивков смята, че трябва да бъдат открити и назовани и поръчителите на убийството на руските дипломати. Това са спецслужбите на някои държави, твърди Сивков. Предполага се, че това са държави, които биха били заинтересовани Русия да бъде въвлечена в силови операции в Ирак или Иран.
От казаното от президента Владимир Путин пред дипломатите става ясно, че Русия чувства прилив на сили и възможности не само да изслушва чуждите съображения, но да използва и свои аргументи в споровете в международните отношения. Какво ще предложат дипломатите на Кремъл ще стане ясно до края на годината, но внушението на Путин е достатъчно прозрачно - Русия няма защо да се притеснява от натрупването на мускули и възможности за влияние.

Facebook logo
Бъдете с нас и във