Банкеръ Daily

Общество и политика

Приключиха археологическите проучвания в средновековната крепост край с. Воден

Приключиха ежегодните археологически проучвания в средновековната крепост край село Воден, община Болярово, съобщи пред БТА директорът на Ямболския исторически музей д-р Стефан Бакърджиев.

Те се извършват за десета поредна година от ямболски археолози с участието на студенти от УниБИТ с ръководител главен асистент д-р Диана Стоянова.

Усилията на археолозите са били насочени най-вече към проучване на вътрешното пространство на съоръжението по протежение на северната крепостна стена. Изцяло е разкрит главният вход на крепостта, който се е намирал в средата на северната стена, както и половината от вътрешния двор на сградата.

В резултат на тазгодишните проучвания са изяснени строителните хоризонти на средновековната крепост, съществувала през ХI и ХII век. Тя е била полуразрушена при нашествието на печенегите през първата половина на ХI век, след което е била възстановена. "Най-ценната находка, открита в този исторически пласт, е оловен печат с 4-редов надпис на старогръцки език", отбеляза Бакърджиев.

На 5 септември в Болярово ще бъде открита фотографска изложба с артефакти от разкопките и презентация на студентите от УниБИТ. Археолозите ще продължат работата си през следващата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във