Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРИКАЗКА ЗА ШАМАНА И ЕДНА КОМУНА

Решил един шаман да направи нещо добро за племето, където бил отрасъл и откъдето бил тръгнал да шаманства. Ето защо той дал своята благословия в порутен вигвам да се настанят онези индианци, които, отчаяни от жизненото си равнище и перспективи, вместо да работят, предпочитат да пушат дълги лули с омайни треви. Племето обаче казало не на привнасянето на деструктивен елемент в своите поселения и заплашило и шамана, и вожда, и цялото племенно ръководство с бунт и снемане на електоралното доверие.

Началото

Илко Семерджиев, мустакатият здравен министър, успя да омае почти всички с успехите на здравната реформа. Но думата ни е за онези хора - с лулите и тревите. Създаде се у нас фондация Право на свободен избор, намери се и финансиране от подобни холандски организации и отишли създателите да се допитат до министър Семерджиев къде е най-подходящото място да изградят комуна за бивши наркомани по западен образец. В нея доброволците - доскоро зависими от дрогата, щели да се лекуват, да работят и да изграждат новата си жизнена философия. Министър Илко не бил забравил родния си край и упътил добрите хора към Гоцеделчевско. В полите на Пирин и в близост до родната му Сатовча има в изобилие и чист въздух, и девствена природа, и много други добри хора. Там да изградят своята комуна.


Колегата му пък - земеделският министър Венцислав Върбанов, осигурил и порутена селска къщица - изоставено горско стопанство в красивата местност Дикчан. Министър Илко в нарочно писмо декларирал пълната си подкрепа за начинанието. Взето било и съгласието на кмета на община Сатовча Арбен Мименов за осъществяване на проекта. Всичко хубаво, но никой не се сетил да обясни на местните жители какво представлява лечението на наркомани в комуна. И местните започнали да си представят апокалиптични картини на наркопласьори, проститутки и разврат. В селските кръчми тръгнали легенди и кошмарни видения за най-лошите пороци на големия град, покълнали на местна почва.

Срещата

На 23 октомври в слънчевата, но мразовита утрин министър Върбанов трябваше официално да дари сградата на горското стопанство в Дикчан на новосъздадената комуна. Важни държавни дела обаче го задържали в София. Според домораслите мислители Върбанов се е уплашил от повсеместния протест, организиран в негова чест, и свил знамената. Освен всичко друго селяните искали да го питат за изкупуването на тютюна и за свързването на двата края.


Журналистите, дошли за тържеството, бяха посрещнати от жива верига, препречваща пътя към Дикчан. Партизанският номер с по-късното пристигане нямаше голям ефект. Появяването на журналистическия автобус предизвика сгъстяване на редиците на протестиращите и едно дългоочаквано отдъхване - явно хората бяха се отчаяли да чакат. Отдъхването на гневните селяни подейства мобилизиращо и на пишещите братя, поотпуснати след петчасовия път до Сатовча. Засвяткаха светкавиците на фоторепортерите, забръмчаха камери и журналистите се опитаха да се слеят с тълпата.

Сблъсъкът

Отивайте си - викаха местните жители - не искаме дрога за нашите деца. От другата страна стояха майки на починали наркомани, хора от фондацията и младежи, преживели ада на наркотиците. Те искаха да обяснят, че проблемът е повсеместен и че ако днес не е дошъл в това затънтено крайче, то утре и тукашните деца могат да извадят спринцовките. Наркоманите ще крадат, за да си купят дрога, ще плъпнат из гората да се гаврят с нашите дъщери и синове... - бяха доводите на местните. - Пратете ги в Драгалевци или Бояна - допълваха те.

Разочарованието

Министър Върбанов ми каза преди малко по мобифона, че не е давал разрешение за ползване на сградата в Дикчан - заяви накрая достолепно кметът Мименов и поля със студен душ идеята на хората от фондацията. Оказа се, че и министър Илко нямал предвид това, което бил казал преди. Държавните мъже се уплашиха от собствените си избиратели и биха отбой. В един момент се разбра, че всичко е безпредметно - край Сатовча комуна няма да има. Тя ще е може би някъде другаде, но във всеки случай не ще да е в Бояна или Драгалевци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във