Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРИЯТЕЛСТВОТО НЯМА НИЩО ОБЩО СЪС ЗАКОНА

- Искам да уточня нещо, което главният прокурор очевидно не знае. Ще си спестя, разбира се, коментара по повод на личните обиди. Разрешението, което е дадено от началника на отдел Следствен към Главна прокуратура за проверките в Мултигруп, е на основание чл. 137, ал. 2 от НПК. Член 137 гласи: Претърсването, изземането по какъв начин да се извършват, т.е. става дума в разрешението, в основанието за това разрешение, изрично за претърсване и изземване. И ал. 2, за която говорим, изисква съответно да се представи разрешението, в което да бъдат посочени търсените предмети и книжа. Точно това е станало на 26 август. Що се отнася до специализирания отряд за борба с тероризма, по повод на който имаше тука реплика...


Репликата бе, че отрядът много пъти е използван не по предназначение.


- Очевидно, главният прокурор има предвид случая Роко, при който беше използван отрядът за борба с тероризма. Нарече този случай димка, нещо което го оставям без коментар.


Г-н Бонев, не е сигурно дали за нашите слушатели ще бъде обясним този спор с цитати от текстове в НК.


- Аз това го правя както за читателите, така и за вас, може би и за юристите, защото трябва да се знае в крайна сметка, като се работи с правната материя, точно какво е основанието.


Като лична обида ли приехте това, което каза г-н Татарчев за вашите правни познания?


- Като лична обида, защото квалификациите, с които си послужи г-н Татарчев, просто не отиват нито на възрастта, нито на длъжността, която заема.


Следователно поддържате и решението си да го сезирате за извършено престъпление?


- След това, което сега чух, смятам, че е абсолютно безсмислено него да го сезирам. Ще бъде абсолютно безсмислено да сезирам човека, който призна, че лично е наредил да се спре проверката. Аз искам да задам чрез вас един голям въпрос на главния прокурор. Ако неговите подчинени, които по-скоро в качеството на адвокати присъстваха на проверката, отколкото като прокурори, са открили някакви нарушения, защо не ги отстраниха на място и не продължиха проверката. Нали те твърдят, че това е прокурорска проверка. Защо те трябваше да спрат проверката и по този начин да се осуети евентуалното разкриване на истината, която всички твърдят, че искат да разкрият. Даже и Мултигруп.


Стана ясно, че предстои проверка на прокуратурата на въоръжените сили във връзка с използването на баретите. Имате ли някакви опасения в тази посока?


- Никакви опасения нямам. Баретите са изпълнили съвсем точно указанията. Те са охранявали служителите от НСБОП. Имат право да охраняват. Когато извършваме проверка срещу Мултигруп, ще използваме барети, защото Мултигруп е фирма, която не се ползва с добро име в страната, меко казано. Освен това, тъй като Илия Павлов преди няколко дни на пресконференция заяви, че не можело повече да се свързва името на Мултигруп с мафиотска организация, защото нямали връзка с властта, бих искал да посоча, че вчерашният случай показа точно обратното.


Илия Павлов заяви, че Мултигруп дори не е акционер в Бартекс?


- Това просто не е вярно. Осемдесет и пет процента се държат от Мултигруп.


Това бяха неговите думи.


- Останалите проценти се държат от различни други фирми, пак на Мултигруп.


Тъй като г-н Павлов е член на ръководния орган на Бартекс, той смята, че акцията е насочена лично срещу него. Може ли да се твърди, че цяла институция може да бъде изправена срещу един човек?


- Не, разбира се. И най-малкото целта е самият Илия Павлов. Пак повтарям, вие днес (27 август - бел. ред.) ще получите информация за проверка на други фирми, които се занимават със захар. Фирми, за които самият Илия Павлов смята, че са му конкуренти. Но нашите проверки показват, че съвместно въртят бизнеса.


И главният прокурор Татарчев каза, че ще започне проверка и на други фирми, за които обаче съмнително се мълчи?


- Аз не знам какво точно има предвид главният прокурор, но никой от нас няма намерение да прикрива която и да било от фирмите, нарушили закона при вноса на каквото и да било. Това, за което вчера стана дума, Дискавъри и т.н. са случаи, за които ние сме си свършили работата и те са предадени в следствието, имаше и задържани лица. Така че никой не мълчи, напротив - работи се, и то на пълни обороти.


Като казвате, че има хора от властта във връзка с Мултигруп, да уточним за коя власт става дума?


- В случая става дума очевидно за съдебната власт.


И на какво ниво?


- Покровителството е очевидно на най-високо ниво.


Тук пак преди малко, в това студио, имаше обвинения за покровителство пак на най-високо ниво, но по отношение на Красимир Стойчев. Вашето име бе казано откровено.


- Да, доста безцеремонно. Няма покровителство на Красимир Стойчев. Ако има постановление за задържане, аз не знам дали му е предявено обвинение, не може да има постановление за задържане, без да му предявят обвинение най-напред. Но ако има нареждане на прокуратурата той да бъде издирен, МВР ще си свърши работата. През самото министерство не е минал такъв документ. Аз трябваше да се осведомя от самото следствие, че такъв е изпратен в V-о РПУ.


Всъщност каква е точно процедурата при подобни случаи?


- Процедурата в този случай е, да се поиска лицето, след като бъде призовано и не се е явило, да се постанови то да бъде доведено принудително. И тогава МВР ще си свърши работата.


Министър Бонев, много странно, Илия Павлов ви намесва в създаването на ново Г-13, а главният прокурор каза, че вие сте един от хората, които осигуряват протекции пък на Красимир Стойчев. Как си обяснявате тези обвинения към вас? В пресата се развиваха версии, че има икономическо лоби, свързано с вас.


- С мен няма свързано никакво икономическо лоби и аз нямам никакви икономически интереси. Това са долнопробни намеци, по-скоро бих го нарекъл защитна реакция на уличени в престъпления хора. Но аз също си задавам въпроса: Красимир Стойчев напоследък бил много близък с Илия Павлов. В такъв случай самият Павлов като реди конструкции в гората си кой е участвал в Г-13, защо не направи неговия кръг? Хората, които аз познавам, засега не са уличени в контрабанда. Разбира се, ако бъдат уличени, ще си носят отговорността и върху никого няма да има чадър, това е категорично.


Тоест ще забравите приятелството в този случай?


- Приятелството няма нищо общо със закона и това го казвам като контраст на други случаи, в които явно приятелството е над закона. Визирам случая от 26 август, при който беше осуетена проверката на МВР от главния прокурор.


И след като няма да сезирате главния прокурор, както сам казахте, какво ще предприеме оттук нататък МВР?


- Обмислям варианта да сезираме Висшия съдебен съвет (ВСС). Разбира се, при сегашния Закон за съдебната власт нещата няма да бъдат доведени докрай, но след промените, които ще станат през септември, ще има повече правомощия самият ВСС да вземе отношение. Освен това във връзка с искането на главния прокурор да получи разрешение за огнестрелно оръжие самият той доброволно се подложи на изследвания в Института на МВР, както всеки желаещ. Резултатите ще бъдат изпратени на ВСС, за да се прецени дали не е налице трайна неспособност да се изпълняват задълженията.


Искате да кажете, че ние няма сега да можем да чуем какви са резултатите?


- Не, няма сега. Ще ги спестя, за да не излезе, че е лична нападка, просто ще изпратя резултатите, за да се прецени дали този човек може да изпълнява задълженията си.


Кога пак ще се състои, вече успешно може би, второто издание на проверката на Мултигруп и доколко очаквате да е успешна?


- От страна на Мултигруп ние не очакваме вече да намерим документите, които там се намират, но за сметка на това в другия масив от информация, от документи има достатъчно данни, за да си свършим работата.


Този, който дотук сте прегледали ли?


- Който сме прегледали дотук и който в момента сме взели и преглеждаме в Бургас.


Г-н Бонев, какво ще се случи оттук нататък между МВР и прокуратурата? Нещата отново ескалираха.


- По случая Мултигруп ние имаме основание да направим отвод на самия главен прокурор, но не знам тогава кой друг може да свърши работата. Имаме всички основания да се съмняваме в безпристрастността на тази институция сега.


Значи пак изчаквате?


- На всички е ясно колко време трябва да изчакаме.


А каква е точно процедурата за този отвод?


- Процедурата е тогава, когато има някой над него. Над него няма никой, както той сам се изрази, над него е Господ. Така че ние не очакваме ефективно наказателно производство по този случай при това отношение на прокуратурата.


А може ли да ви върна за минута към снощното ви интервю, което дадохте за Ефир 2, и изречението, твърде анонимно, че и след февруари може да се сваля имунитет, не знам дали го цитирам точно, него ли визирахте?


- Надявам се, че ще дойде главен прокурор, който ще може да работи за интересите на страната.


Значи него сте визирали?


- Да.


Имате ли още нещо да ни кажете?


- Може би да допълня, че при проверка на фирма, която само от една сделка е завлякла 52 млрд. лв., не само в България, в цял свят бяха изпратили барети, и то не да охраняват, а да влязат вътре. В случая ние изпратихме барети, за да охраняват нашите служители при проверка на една фирма, която наистина заслужава да бъде причислена към...


Колко са били точно баретите, г-н Бонев, снощи?


- 30 човека. 400, 200 - това са цифрите на Илия Павлов. Журналистите видяха колко са баретите. Очевидно очите на страха са много големи. А в отряда за борба с тероризма толкова хора не работят, нямаме толкова личен състав.


А проверихте ли, доколко са основателни твърденията на Илия Павлов, че вследствие появяването на баретите имало хора със сърдечни кризи?


- Да, Илия Павлов е излъгал много сериозно, не за първи път.


Г-н Бонев, как ще отговорите на някои ваши критици, такива намеци бяха направени, за едно особено пристрастие на МВР към случая Бартекс. Все пак и други контрабандни канали е имало?


- Отговарям с това, с което започнах. Първо - в случая се касае за драстично нарушение на законите на страната, за укриване на мита и данъци. Второ - сумата е прекалено голяма, за да се премълчи, и ако всъщност ние сега си затворим очите, това би означавало да продължим особеното отношение към Мултигруп, което нашата държава е проявявала в течение на седем години с обратен знак обаче.


Пак повтарям - включително и днес предприемаме действия за една от фирмите, които са свързани с каналите със захар. Така че по този начин отговаряме - не само Мултигруп.


Не е известно как всичко това, което се случи на 26 и 27 август, звучи на нашите слушатели, но факт е, г-н Бонев, че днес в това предаване на най-високо равнище бяха направени обвинения към първите мъже в държавата - към главния прокурор, към премиера Костов и към вас. Какво остава за обикновените хора?


- Към главния прокурор персонални обвинения, по-точно персонални обиди, никога не са били отправяни от моя страна. Аз имам претенции към него да си върши работата, да се опита все още, малко му е останало, за да излезе с едно по-достойно име от този пост.


А обвиненията към вас и към премиера Костов отминавате?


- Оставям ги без коментар.


Благодаря ви за участието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във