Банкеръ Daily

Румен Радев:

Приятелството между Португалия и България има дълбока символика

Президентът Румен Радев и португалският му колега Марсело Ребело де Соуза.

В началото на официалното си посещение в Португалия президентът Румен Радев получи почетния ключ на Порто.

Президентът Румен Радев беше посрещнат в сърцето на историческия център на града от португалския си колега Марсело Ребело де Соуза с военни почести и 21 артилерийски салюта. На церемония в кметството кметът на града Руи Морейра връчи на българския държавен глава Почетния ключ на Порто.

В словото си Морейра добави: "Порто е отворен както никога досега за промяна. Въпреки това над настоящето и бъдещето са надвиснали тъмни облаци, които не можем да игнорираме. Трагедията в Украйна и инвазията на Русия е заплаха за нашите европейски ценности: демокрацията, хуманизма и начина ни на живот".

При получаването на Почетния ключ на Порто президентът Румен Радев посочи, че единството е жизнено важно в настоящия момент. "Връзката и приятелството между Португалия и България има дълбока символика. Ако две държави, разположени в двата края на Европа, могат да си сътрудничат и да мислят в една посока за бъдещето на Европа, това означава, че цялото европейско семейство може да направим същото", посочи той.

По-късно Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза ще разговарят в сградата на фондация "Саралвеш" - една от водещите културни институции в Португалия.

Президентът Румен Радев е на официалнo посещение в Португалия. Той ще се срещне с португалския си колега Марсело Ребело де Соуза, с когото ще обсъдят двустранните отношенията, както и теми от европейския дневен ред, сред които и ситуацията около Украйна.

Двудневното официално посещение на българския държавен глава започва от Порто. Днес по обед президентът Румен Радев ще бъде посрещнат с официална церемония в сърцето на историческия център на града от португалския си колега Марсело Ребело де Соуза.

Двамата президенти ще разговарят на четири очи. Очаква се да обсъдят задълбочаването на икономическите отношения между България и Португалия, сътрудничеството в сферата на туризма, както и в областта на образованието и културата.

Във фокуса на разговорите ще бъдат и теми от европейския дневен ред - сред тях войната в Украйна и рисковете за сигурността в Европа, както и европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

Утре президентът ще бъде в Лисабон и ще се срещне с португалския премиер Антонио Коща и с председателя на парламента Аугущо Сантош Силва. В рамките на посещението държавният глава ще се срещне и с представители на българската общност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във