Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРИЯТЕЛИТЕ И ВРАГОВЕТЕ НА БОЙКО БОРИСОВ

Лавината от одобрение към Бойко Борисов и неговото движение ГЕРБ продължава да помита всичко по пътя си. Съгласно данни от най-новото проучване на Галъп Интернешънъл формацията на столичния кмет уверено топи преднината на БСП.
Ако парламентарните избори бяха днес, за социалистическата партия биха гласували 20.1% от избирателите, за ГЕРБ - 14.1%, за ДПС - 6.5 процента. В столицата генералското сдружение вече е първа политическа сила с 23 на сто подкрепа, следвано от БСП с 12 и ДСБ - с 6 на сто. Колкото до личния рейтинг на политиците, на първо място пак е Бойко Борисов с 61%, следван от президента Георги Първанов с 58%, докато премиерът Сергей Станишев получава едва 28% одобрение.
Коя е причината
за този несекващ възход на Бойко Борисов? При толкова много харесване едва ли не се налага впечатлението, че всички го обичат. Нима тоя човек няма врагове?
Има, разбира се. При това много. Но срещу тях генералът воюва безмилостно с ... думи.
Още докато беше главен секретар на МВР, той постоянно държеше на прицел съдебната система и некомпетентността на магистратите, които вечно пускат престъпниците, задържани от полицията.
Заемайки кметския пост, Бойко Борисов насочи нападките си и към общинарите, към президента, към правителството. След създаването на ГЕРБ започна да клейми особено силно партията на Иван Костов Демократи за силна България, опипвайки почвата за евентуално вклиняване в дясното политическо пространство.
Какво преследва
Бойко Борисов?
Преди всичко да внуши на обикновените хора, че прекрасните му намерения все се сблъскват с някакви злонамерени външни сили. Дали това ще е съдебната система, дали ще са общинарите, ДСБ, президентът или правителството, няма значение - важното е да се налага впечатлението, че всички са се наговорили да му пречат. Всички са му врагове. И още нещо, което е много важно. С несекващите си словесни атаки срещу всички и всичко в държавата генералът-кмет цели да изкара, че той не е част от нея, че той не се е възползвал от същия порочен политически модел за своето стремително издигане, че той, видите ли, идва буквално от отвъдното с мисията да ни оправи.
Странно е как това действа, след като всички знаят откъде всъщност идва Бойко Борисов. Да, но За МВР няма да кажа нищо лошо никога. МВР са успешни винаги и винаги се стараят много. Редовият състав е на улицата, нямат отпуск, нямат почивка. Нито едно от условията и исканията на МВР, което трябваше да стане във връзка с борбата с престъпността, не е изпълнено, заяви той тези дни в едно телевизионно предаване.
Тук е редно може би да се припомни, че провалът в борбата с организираната престъпност не е привилегия на сегашното правителство. Това бе един от най-явните провали на правителството на Симеон II, което въпреки многобройните правителствени стратегии не успя да засегне сърцевината на явлението. Защото в тази престъпност са замесени политическите среди и множество високопоставени лица от държавната администрация.
Именно за част от тях Бойко Борисов намекна, че биха се възползвали от пускането под гаранция в Белград на международния престъпник Сретен Йосич. Макар че категорично отказа да назове конкретни имена, столичният кмет сподели, че според информация на чуждестранни служби у нас имало една група, която работи много добре с части от българската политическа върхушка.
Веднага бяха лансирани
различни версии
за тези всесилни врагове на генерала, които не биха се поколебали дори да го ликвидират, прехвърляйки вината след това върху балканския наркобарон.
Според едната, това са хората на Младен Михалев - Маджо, за когото се твърди, че е бизнесменът, който се е срещал с български силов министър във Виена в края на миналата година. Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов дори заяви преди време, че именно Младен Михалев е назначил за вътрешен министър Румен Петков. А според другата версия става въпрос за обкръжението на бизнесмените Христо Ковачки и Румен Гайтански - Вълка, с които кметът се конфронтирана директно във връзка със съхраняването на отпадъците на София и заради Общинска банка.
Не се знае дали това е вярно, но вече пуснати в пространството тези слухове също работят в полза на Бойко Борисов, укрепвайки ореола му на борец с престъпността.
Много се говори и за това, че Бойко Борисов е лансиран от представителите на едрия бизнес у нас. Големите пари се нуждаят от свои хора във властта и те са си припознали тъкмо генерала за тази роля.
А и цялата тази работа със сдружение ГЕРБ, което нямало да бъде партия, но записва членска маса, и то основно от средите на бивши военни и служители на МВР, и планомерно гради структури във всички градове и паланки, е доста смущаваща, смятат наблюдатели. Някои откриха дори сходства със заговора на политическия кръг Звено, завършил с успешен преврат през 1934 г. и довел до разрушаване на политическата система в България.
А според Атанас Атанасов от ДСБ Бойко Борисов бил скритият коз на най-реакционните среди в самата БСП. Бившият шеф на контраразузнаването сподели специално за БАНКЕРЪ: Той е продукт на една среда, която е свързана с червените генерали. Основните протекции на Борисов да започне бизнеса си още в зората на демокрацията са дошли от Бриго Аспарухов и от т.нар. група Банкя, в която влизат и други офицери от бившата Държавна сигурност. Впоследствие неговият охранителен бизнес е пряко свързан и дори преплетен с този на СИК, групировката, която беше създадена с благословията на бившата Държавна сигурност.
Коментирайки стремителното нарастване на рейтинга на ГЕРБ, социологът Андрей Райчев пък подхвърли, че в един момент може да се окаже, че генералското сдружение е новото дясно или новият политически център в България.
Това е положението. Но ако приятелите на Борисов успяват, враговете му очевидно се провалят. Каквато и да е причината за това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във