Банкеръ Daily

Иванка Иванова:

Приетото предложение за специален прокурор беше трети вариант

"Приетото на 29 януари от НС предложение е третото различно предложение на управляващото мнозинство как да бъде уреден този въпрос". Това каза пред БНР Иванка Иванова, съветник по правните въпроси на президента Румен Радев, във връзка с наложеното от държавния глава вето върху промени в НПК за фигурата на специалния прокурор.

"Приетият в края на януари Закон не предлага справедливо и устойчиво решение на проблема с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник", е становището на президента.

По думите на Иванова, след като група депутати са предложили този вариант, той е бил съществено изменен от самите тях.

"Хората, които внесоха предложение за промяна на вече внесеният законопроект, бяха част от самите депутати, които са го предложили. Ако една група депутати от управляващото мнозинство не могат да се разберат какво е доброто решение на този проблем, струва ми се за по-разумно разговорът да продължи в един експертен кръг на национално ниво. Без да се пита Венецианската комисия, преди на национално ниво да има едно ясно решение. Едва тогава да се пристъпва към законодателни промени", коментира експертът.

Иванка Иванова изрази очакване Народното събрание да предприеме стъпки и да преразгледа решението, защото президентското вето идва, след като по законопроекта имаше формулирани отрицателни становища от ВСС, от Висшия адвокатски съвет и от прокуратурата. "Това означава, че органите, от които се очаква да прилагат това решение, не са съгласни с него", посочи тя.

Иванова прогнозира законодателното решение да бъде оспорено и в Конституционния съд.

Според съветничката по правните въпроси на президента Румен Радев фигурата на специалния прокурор не може да е работеща, защото самата идея съдържа нарушение на поне три важни принципа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във