Банкеръ Daily

Общество и политика

Приемат номинации за националната награда "Христо Г. Данов"

Крайният срок за подаване на заявки за участие в обявения от Министерство на културата и Община Пловдив конкурс за ежегодната награда "Христо Г. Данов" е до 11 май /четвъртък/ включително, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Националната награда за принос в българската книжовна култура на името на патриарха на българското книгоиздаване - Христо Г. Данов, е учредена през 1999 г. от Министерството на културата, от тогавашния Национален център за книгата и Община Пловдив във връзка с организирането на "Европейски месец на културата". С годините престижното отличие придоби авторитет на най-значимата държавна награда в тази сфера. 

Националната награда e насочена към целия творчески потенциал, свързан със създаването и популяризирането на книгата в нейния традиционен и електронен вариант. Неин обект са всички жанрове в областта на литературата - художествена литература, хуманитаристика, литература за деца, електронно издаване и нови технологии. Наградите се определят на конкурсен принцип от жури, а отличията се връчват на тържествена церемония в Пловдив. По традиция, официалната церемония е всяка година през юни в къщата музей "Хр. Г. Данов" в Стария Пловдив, в рамките на инициатива "Пловдив чете". Наградата е малка пластика, диплом и парична сума.

В конкурса могат да участват физически и юридически лица. Кандидатите попълват формуляр за участие и предоставят по два екземпляра от изданията, придружени с мотивирано предложение, както и евентуално други материали, представящи тяхната дейност. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във