Банкеръ Daily

Общество и политика

Приеха промени в закона за управление и контрол на публичните предприятия

Депутатите удължиха с 16 месеца срока за привеждане в съответствие на закона за органите за управление и контрол на публичните предприятия. Това стана с приети на първо четене промени в закона.

От БСП са на мнение, че сроковете се удължават заради обявени конкурси за ръководни длъжности в редица министерства. От ГЕРБ възразиха и обясниха, че промяната е необходима заради привеждане на закона в съответствие с приетата вече поправка в закона за лечебните заведения.

С удължаването на срока ще се даде възможност на всички останали публични предприятия, които не са привели в съответствие съставите на органите си за управление, да го направят в 16-месечен срок от влизане в сила на Закона за публичните предприятия.

Депутатът от БСП Христо Проданов се обяви против провеждането на конкурсите в министерствата при едни и същи изисквания, което по думите му е опорочаване на процедурите.

"Държавните предприятия единствено и само се използват за държавна хранилка на партийни калинки и за източване на средствата от държавните предприятия. И ще подкрепим това предложение единствено и само с цел да може да се удължи наистина достатъчно срокът за изпълнение на критериите и правилата, приети в закона, така че наистина да се спре един път завинаги с партийното назначаване на т.нар. бордоваци", подчерта Проданов.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова нарече саботаж отказът от бързото приемане на закона. "Иначе отново виждам двойни стандарти. Нашата памет не е къса. Ние си спомняме и правилото 3/5/8 при назначаването на бордовете преди в други управления, когато вие сте били доминиращи и в съюз с други политически сили. В същото време наистина смятам, че подобни текстове, които дават едно просто решение - удължаване на срок, трябва наистина да бъдат приемани консенсусно, да не се използват за политическа пропаганда", заяви тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във