Банкеръ Daily

Общество и политика

Приеха оставката на председателя на ЦИК

Единодушно и почти без дебати, депутатите приеха оставката на председателя на Централната избирателна комисия - Стефка Стоева. 

"Ще подкрепим предложения проект за решение, но има и един друг важен въпрос, а именно до избирането на новия председател на ЦИК какво се случва и кой е председателят? Според нас от ДПС, заместващ председателя на ЦИК трябва да е заместник-председател от управляващата коалиция, за да е ясна отговорността на управляващите за честни, свободни и демократични избори, независимо кога са те", посочи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Социалистът Крум Зарков посочи, че оставката на Стефка Стоева може да бъде интерпретирана като акт на достойноство. Той заяви, че процедурата по избор на нов председател на ЦИК трябва да започне много бързо.

Стоева подаде оставка на 27 август, а дни преди това тя възрази срещу внесена последна промяна в Изборния кодекс.  И подчерта, че тя ще прехвърли изцяло отговорността за придобиването на машините за гласуване на комисията. Въпреки това пред пред членовете на ЦИК тя обяви, че мотивите за решението да подаде оставка са лични.

„ЦИК ще следва да осигури техническите устройства за машинно гласуване, при това отново с неясната формулировка - чрез наемане или закупуване. Питам, при тази нова предвидена предстояща в закона неяснота, кой от двата способа да използва ЦИК, за да не носи пред обществото отговорност кой способ е избрала и дали той е правилният и дали е целесъобразният? В резултат на тези действия на законодателната власт, ЦИК е поставена в едно изключително сериозно положение да работи в условията на неясно и нестабилно законодателство", заяви Стоева.

Тя обясни, че законодателят не дава отговори на важни въпроси като сертифицирането на машините, съхранението им и обучението на членовете на комисиите и на избирателите.

Председателският пост в ЦИК може да бъде наследен от Кристина Цанкова-Стефанова ("Воля"), Силва Дюкенджиева (БСП) или Таня Йосифова ("Обединени патриоти").

Facebook logo
Бъдете с нас и във