Банкеръ Weekly

Общество и политика

Приеха на първо четене промени в Закона за земята

Земи ще могат да придобиват чужди физически и юридически лица, които са пребивавали непрекъснато или са установени в България повече от три години, непосредствено предхождащи годината на сключване на сделката. Това записаха депутати в приетите на първо четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи по предложение на депутати от БСП.

Това става, след като Конституционният съд отмени преди време наложения от парламента мораториум за купуване на земи от чужденци до 2020 г., което стана по искане на „Атака”.

Мораториумът беше наложен, въпреки че договорът за присъединяването към ЕС предвижда в седемгодишен срок да отпаднат всички ограничения за придобиване на земя от граждани на ЕС, а срокът изтече на 1 януари тази година.

Приетите днес промени в закона предвиждат фирмите с регистрация по българското законодателство по-малко от три години да могат да придобиват право на собственост върху земеделски земи, когато съдружниците в дружеството, членовете на сдружението или учредителите на акционерно дружество са пребивавали непрекъснато 3 години у нас.

Купувачите ще трябва да представят пред нотариуса декларация за произхода на средствата за придобиване на земята, ако са физически лица, а фирмите - документ, доказващ произхода на средствата за придобиване на земята.

Facebook logo
Бъдете с нас и във