Банкеръ Daily

Общество и политика

Приеха бюджета на НЗОК, здравната вноска остава 8%

Парламентът прие окончателно бюджета на Здравната каса за тази година. Законопроектът влиза в сила със задна дата от 1 януари с изключение на няколко параграфа. Касата ще разполага с шест милиарда лева. След почивката си депутатите ще започнат работа по бюджета на държавното обществено осигуряване. 

Здравната вноска се запазва на ниво от 8%, реши парламентът.

От ГЕРБ - СДС настояха Надзорният съвет на касата да има право на гъвкавост при възможността за финансиране на лечебните заведения в условията на извънредна епидемична обстановка. Според Георги Михайлов от БСП няма необходимост от подобен текст, защото след Омикрон пандемията ще е свършила.

"Роним тези сълзи за болничната помощ, която е изнесла на плещите си, на гръбнака, както каза един от вас, тежестта на цялата кампания, а задръстихте най-големите, значимите, стратегическите болници на България с COVID-пациенти и ги лишихте от лечението, което те водеха в цялата страна", посочи той.

„Ако не беше управлявал екипът на ГЕРБ последните 22 месеца здравната криза, какво щеше да стане?“ Това попита народният представител от БСП проф. Георги Михайлов от парламентарната трибуна и отговори: „Първо, нямаше да купим небалансирани 12 млн. доза ваксини, от които с произволен жест да изключим 4.5 млн. и да изправим косите на цялата нация, че спираме ваксинацията по средата на ваксинационен ден. Нямаше да настроим цялата нация срещу ваксинационния процес.“

По думите на социалиста, ако ГЕРБ не беше управлявал за това време, нямаше да липсват 3 месеца ваксини, нямаше да има непрофесионални предложения министърът на здравеопазването да може да въдворява когото си поиска, щом е ковид позитивен. „Най-лошото което се случи, е, че почти 22 месеца българските ученици и студенти бяха лишени от присъствено обучение“, допълни проф. Михайлов.

„Всичко това обаче, за съжаление, се случи. И това постави големите проблеми на следващите правителства и за отношенията на хората към ваксините, за вярата в действията на управлението, за необходимостта от промяната на цялата разяснителна кампания, за въвеждането на зеления сертификат“, обясни Георги Михайлов.

Той обясни, че по времето на своето управление, именно ГЕРБ са задръстили най-големите и значими стратегическите болници на България с ковид пациенти, което ги е лишило от възможността да провеждат лечението на социално значимите заболявания. Това е причината да се повиши смъртността.

„Всички съвременни научни общества говорят, че пандемията започва да затихва, така че нека не си представяме какво ще се случи повече. Искам да вървим напред с успех с този бюджет, с неговите тенденции, които са наложени, с ясната идея, че юни месец ще има актуализация на бюджета. Нека не си представяме, че това, което беше, ще се върне“, заяви от трибуната народният представител от БСП.

По думите на проф. Михайлов ГЕРБ са виновни за това в голяма част от областни болници броят на реанимационните легла да е нищожен. Същата партия е отговорна за това, че 80% от болниците и техните интензивни легла се концентрират в 5 града на България. „Кой 12 години води тази политика по един безобразен начин, кой направи тази безобразна здравна карта – партия ГЕРБ“, заяви още социалистът.

Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ реагира остро на твърдението на Михайлов, че при кабинета "Борисов" пандемията не е управлявана правилно. 

"Този измислен доклад на Националния център по общетвено здраве и анализи, ми тя смъртността по времето на президента Радев е по-висока от наше време, въпреки че по наше време нямаше ваксини", заяви той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във