Банкеръ Daily

Петко Салчев:

Причините за сривовете в системата на НЗОК са в "Информационно обслужване"

Причините за сривовете в информационната система на здравната каса днес и през април са в дружеството "Информационно обслужване". Това докладва в парламентарната Комисия по здравеопазване управителят на касата Петко Салчев.

Той подчерта, че за да се подобри информационната система, трябва да има воля от двете страни.

"Аз почти при всеки отчетен период треперя нещо да не се случи, да не спре подаването на информация, защото това са 30 хиляди договорни партньори, които подават едновременна информация в отчетните периоди, за да могат да се генерират електронните финансови документи, да се извършват различните дебитни и кредитни известия, за да могат да бъдат извършени съответните плащания", обясни Салчев.

Натоварване на системата е причината за спиране на информационната система на Здравната каса през април, информира Ивайло Филипов, изпълнителен директор на "Информационно обслужване". Той обяви, че днес не е имало проблеми със спирането на системата.

"Твърдението на професор Салчев, че и днес системата ПИС (Персонализираната информационна система на НЗОК) отново е спряла да работи, не е вярно. Има инцидент, който е в 09.22-09.36 часа на болница "София Мед", която е спряла обработката на другите болници, но в 09.36 часа, или след 14 минути е отстранен проблема и системата ПИС работи", разясни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във